След пестеливия и изпълнен с екзотични идеи коментар от страна на Бойко Борисов, и други участници в обществения живот у нас се изказаха по скандала с подслушването.

"За мен не е редно. Един човек, независимо какво положение заема, би трябвало да спазва определени граници в общуването. Все пак аз не съм морален съдник. Не знам дали записите са автентични или не. Бог знае как са получени. Явно много престъпления се вършат в нашата държава, които не би трябвало да се вършат". Това бе мнението на директора на Националната следствена служба Бойко Найденов.

"Поставя се началото на погрома, който ще понесе ГЕРБ на изборите - така политологът Евгений Дайнов коментира ефекта от скандала с подслушването. Пред Агенция "Фокус" той казва още: Загубвайки властта, в ГЕРБ сами се хванаха за гушите и беше ясно, че който е с по-слаби нерви напуска потъващия кораб".

"Правова държава и върховенство на закона в България не може да има, докато Борисов и Цветанов не се оттеглят от политиката", заявява в своя позиция бившият военен министър Николай Цонев.

"Бившият премиер е нарушил конституционното устройство на държавата и изконните ценности на демокрацията като разделение на властите, равнопоставеност пред правосъдието и отговорност на управляващите за техните действия", съобщиха от партията на Цонев.

"ГЕРБ не просто трябва да свалят Борисов и Цветанов, а да приемат декларация, с която разформироват партията си", категоричен е бившият военен министър.

Според Лютви Местан главният прокурор Сотир Цацаров трябва да бъде подкрепен от всички в тази критична за България ситуация и да приложи цялата строгост на закона.

"Ще бъде проява на незрялост, ако тези разкрития ги причислим към графа поредния скандал. Няма никакво значение дали този разговор може да послужи като годно доказателство пред българския съд, предвид на вероятността разговорът да е записан не по реда на Закона за използване на специални разузнавателни средства. Много по-важно е, дали този разговор се е състоял. Няма съмнение, че такъв разговор се е състоял", заяви Местан.

„Няма как човек да не е шокиран от съдържанието на тези записи. Първото, което прокуратурата трябва да направи е спешна проверка на самите файлове и на тяхното съдържание”. Това заяви лидерът на БСП Сергей Станишев.

„Ако се окаже, че са автентични, става ясно, че независимо, че Борисов и Цветанов не са на власт, те реално контролират държавата. При тях идват прокурори на оперативки. Става ясно, че по същество контролът на ГЕРБ върху държавата е запазен. Това е най-малкият проблем, тъй като от записите става очевидно, че подателят на тези сигнали е един от тези, които извършват тази незаконна дейност на СДОТО. Работата продължава и се изпълняват нарежданията на началниците. Очевидно става дума за 15 април, 8.30 ч., денят, в който прокуратурата изнесе информация за проверката по първия сигнал за незаконното подслушване”, заяви Станишев.

"Един от проблемите на МВР и на службите е, че работата им е обвита в мъглата на тайнствеността", коментира скандалът лидерът на СДС д-р Емил Кабаиванов, цитиран от Фокус. По думите му прокуратурата трябва незабавно да установи виновният.

  • Съдията на Цветанов си направи отвод заради "булевардни издания"
  • Цветан Цветанов: Няма доказателства, че има незаконни подслушвания
  • 875 незаконно подслушвани телефонни номера в тефтерите на СДОТО
  • Бавят се разпитите за разговора в Банкя
  • Николай Кокинов обжалва уволнението си, иска да е адвокат
  • Нови доказателства за незаконно подслушване в МВР
  • ВСС уволни Николай Кокинов
  • Цацаров: Тъжно е да извървиш пътя от бивш министър до обвиняем
  • Цветанов: Вече съм обвиняем
  • Данните, придобити с подслушване, няма да са класифицирана информация