Българските университети подготвят повече лекари, учители и инженери отколкото преди 6-7 години. По-малко са икономистите, юристите, политолозите и студентите в специалност “Администрация и управление”. Чувствително са намалели студентите - с над 18%. 

Това показва новото, десето поредно издание на Рейтинговата система на висшите училища у нас. 

В класацията на най-рейтинговите университети - първите три места са за Софийския, Техническия и Медицинския. 

Най-желани направления за 2020 г.:

  • Икономика
  • Педагогика 
  • Администрация и управление
  • Медицина

Увеличава се и броят чуждестранните студенти в България. Делът им е 8%. Преобладаващата част от тях са в специалностите медицина, стоматология, ветеринарна медицина и фармация.

В момента студентите, които са избрали медицина като специалност, са близо 12 500. Преди 7 години техният брой е двойно по-малък - 6 000. Но повече от половината - 56% от всички студенти по медицина у нас, са чужденци. 

Най-бързо растат доходите на завършилите математика, информационни технологии, комуникационна и компютърна техника. Безработицата сред висшистите се е увеличава с около половин процент до 2.8%. Според изследването тази тенденция се дължи на кризата от COVID-19.

За поредна година най-високи доходи в страната получават завършилите информатика и компютърни науки в СУ "Св. Климент Охридски" - над 4500 лева. Най-неперспективно изглежда обучението по "Изобразително изкуство" в Югозападния университет. Завършилите тази специалност получават по 778 лева.

По данни на Рейтинговата система броят на научните публикации се е увеличил двойно през последните 5 г. - обемът им е два пъти повече в сравнение с преходния период. За първи път има индикатори за свързаност на българските висши училища с чуждестранните такива. 3400 студенти са получили освен българска и чуждестранна диплома. 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!