Българската прокуратура ще иска информация от САЩ за новия списък със санкционирани българи по закона „Магнитски“, който беше оповестен на 10 февруари.

От държавното обвинение обявиха, че са се самосезирали и са изискали проверки от службите у нас. Предстои да изпратят запитване чрез Министерството на правосъдието и до американските институции.

Прокуратурата припомни, че по отношение на Румен Овчаров и Николай Малинов вече има повдигнати обвинения.

Николай Малинов пък обяви, че заминава за Москва, въпреки че прокуратурата и днес напомни, че срещу него има обвинение за шпионаж в полза на Руската федерация. В Русия Малинов ще се срещне с външния министър Сергей Лавров и ще търси информация за санкциите по закона „Магнитски“.

„Моите приятели чиновници, които се занимават с външна политика по 30-40 години, по-добре знаят. Аз за „Магнитски“ нищо не знам. Аз знам, че всички неща, които са написани тук, са пълни лъжи и измишльотини“, заяви лидерът на партия „Русофили“.

Пред bTV бившият енергиен министър Румен Овчаров, който също попадна в новия списък, уточни, че делото, водено срещу него, не е за корупция, а за безстопанственост. И по давност е изтекло. „Всички присъди са отменени. Делото продължава само заради моето желание да бъда напълно оневинен“, уточни Овчаров.

Останалите лица в новия списък днес запазиха мълчание. Предходните дни и петимата, посочени в списъка, заявиха за bTV, че  не знаят защо са попаднали в него и не са ощетили държавата с корупционни практики.