Схемата, по която 5 млн. лева бяха източени от държавното дружество „Консолидкомерс” преди 5-6 години, лъсна при разследването около аферата „Офшорлийкс”.

Преди повече от година Международния консорциум на разследващите журналисти получава анонимен подарък - данни за 122 000 фирми, базирани в 10 офшорни зони. Така се ражда "Офшорлийкс" и журналистите от различни държави започват да ровят из огромната база данни за интересни имена и фирми. Журналистът Станимир Въгленов от онлайн изнадието на в. „24 часа” е българският представител на консорциума на разследващите журналисти.

"Трима от ръководството на "Консолидкомерс" откраднаха 5 млн. лева и ги преведоха във финансовата къща на единия. Снощи открих фирмите, с които направил схемата”, уточни Въгленов първо пред bTV. „Едната е на Вирджинските острови и е създадена година и половина преди скандала”, добави той.

През август 2006 г. Владимир Милев, бивш директор и ликвидатор на "Консолидкомерс", бе арестуван и обвинен за присвояване на 5 млн. лева. Става дума за 2.5 млн. евро, които Милев неправомерно превел на финансовата компания "Форекско", в чиято управа е работил до 2004 г. В началото на 2012 г. тримата подсъдими - Владимир Милев, Драгомир Бучев и Иван Табаков, получиха по 7 г. затвор. Присъдата обаче не е окончателна.

Кралят на офшорките

Въгленов разказа още, че Едуард и Сара Питър-Миърс имат близо 3000 компании, една от които е регистрирана в България. Те обаче не са собственици на парите в сметките, на които са титуляри. Те са платени директори.

Едно от имената, които изплуваха покрай "Офшорлийкс", е това да адвокат Десислава Везенкова. 112 фирми са регистрирани на нейния адрес, 90 отговарят на нейния телефон. Фирма на Едуард Питър-Миърс също е регистрирана на адреса на юристката. До миналата година брат ѝ Александър Везенков е представител на една от фирмите.

„Кристина Казарян се свърза с мен по препоръка на руски адвокат, мой приятел. Той ме препоръчал, започнахме кореспонденция от ноември 2007 г.”, обясни Везенкова пред „Хрътките”. Така се стигнало до регистрацията на фирмите.

Един от българите, които признават публично, че имат офшорна компания в Кипър, е Владимир Каролев. Той предлага всеки на публична длъжност да даде съгласие да се правят запитвания в офшорните зони дали има фирми там.

Каролев изтъкна, че колите на Братя Галеви например са на офшорка, имотите - също, дори формално заплатите, които са получавали, пак са плащани от такава компания. Стефан Софиянски също е консултант на фирми, това поне е официалната версия, след като излезе от активната политика.
 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!