България има данни за участието на ливанската шиитска групировка "Хизбулла"  в атентата в Бургас. Това стана ясно от думите на вицепремиера Цветан Цветанов след заседанието на Консултативния съвет по национална сигурност при президента.

Назоваването от София на екстремистката организация като извършител на нападението на бургаското летище, при което загинаха петима израелски и един български гражданин, идва над половин година след като Тел Авив и Вашингтон я посочиха за най-вероятния организатор. 

Признанието на българските власти за участието на "Хизбулла" бе съобщено в аванс от световните медии, които във вторник писаха, че кабинетът на Бойко Борисов ще посочи шиитската групировка като отговорна за нападението.

При посещението на външния министър Николай Младенов в Тел Авив в средата на януари, в израелски медии изтече информация, че той е представил резултатите от специален доклад, в който изрично "Хизбулла" се посочва като организатор на атентата.

Въпреки многото подканвания от  САЩ и Израел, които са традиционни "мишени" на терористичните действия на "Хизбулла", България подходи предпазливо и се въздържаше да говори по темата.   

Преди да заяви, че страната ни има данни за участието на "Хизбулла",  Цветанов обяви, че са установени три лица, които са участвали в нападението на летището.

Разследването категорично е разкрило самоличностите на двама от тях. Те били "с паспорти на Австралия и Канада", а "от 2006 и 2009 г. пребивавали на територията на Ливан", стана ясно още от думите на Цветанов.

Според него може да се направи обосновано предположение, че са принадлежали към въоръженото крило на "Хизбулла".

В Европа и тримата са влезли с реалните си самоличности, а в България са използвали фалшиви документи, който са били изготвени в Ливан.

Установихме цялото движение от момента, от който са започнали да се регистрират тези лица. На територията на страната те са пребивавали в периода 28 юни до 18 юли, когато е извършен атентатът“, каза още Цветанов.

С  фалшивите документи  те са наемали автомобили и хотели по морето, добави Цветанов.

"При извършването на огледите беше откритата фалшивата шофьорска книжка от Мичиган на Филип (взривеният атентатор - бел. ред.) и са установени фалшиви документи на името на Рико и Браян Джеймсън. На името на Браян е бил нает автомобил в Равда", добави министърът.

В заключение Цветанов заяви, че България разчита на правителството на Ливан и "на традиционно добрите утвърдени връзки, за да може да ни подпомогнат в това разследване и да бъдат установени останалите лица, които биха могли да имат съпричастност към атентата".

  • Делото „Сарафово“ започва по същество
  • Пет години след атентата на летището в Бургас: Защо и как делото забуксува
  • Втори фалстарт на делото за атентата в Сарафово
  • Навършват се четири години от атентата в Бургас
  • Навършват се 4 години ат атентата на летище „Сарафово”
  • Ще бъдат ли открити и наказани виновните за атентата в Сарафово?
  • Предполагаемите извършители на атентата в Бургас влязоха в черния списък на САЩ
  • Две години мъка за близките на убития в "Сарафово" българин
  • Установена е самоличността на атентатора от Сарафово (ОБНОВЕНА)
  • Близките на жертвите от атентата в Сарафово искат незабавни отговори от българските власти