България ще купи още 8 изтребителя F-16 блок 70, решиха депутатите, като одобриха предложението на служебното правителство.

Решението е окончателно, а стойността на самолетите ще е около 1,3 млрд. долара.

Купуването на още изтребители беше прието с огромно мнозинство, като за него гласуваха всички, освен БСП и „Възраждане", а 10 депутати от „Продължаваме промяната" се въздържаха.

„Днес има съвпадение - обсъждаме хартиената бюлетина и хартиените самолети които не се знае кога ще дойдат“, обяви депутатът от БСП Румен Гечев.

„Този договор е престъпен и грабителски спрямо България“, посочи председателят на „ВъзражданеКостадин Костадинов.

В парламентарния ден имаше интересни нюанси. Първо - групата на „Продължаваме промяната“ се разцепи по темата. 33 гласа за, 1 против и 10 въздържали се. Кирил Петков припомни, че можем да свалим цената при забавяне на американската страна.

В момента е предвидено плащането на новите изтребители да се направи през 2026 година, а старите да дойдат през 2025 година, посочи Асен Василев.

Според него не е гарантирано в договора, че ако има забавяне в доставката, може да има забавяне в плащането.

„Това е причината да не подкрепя решението“, подчерта съпредседателят на „Продължаваме промяната“.

„Първите 8 изтребители F-16 Block 70, които ще дойдат през 2025 г., са крайно недостатъчни за носене на бойно дежурство по Air Policing. Световните тенденции показват, че изправността, която може да се поддържа, е 70%. Това означава, че  ще разполагаме с 6 изправни самолета. Два от тях ще бъдат постоянно на дежурство и само с 4 самолета дежурните авиатори трябва да се подготвят и да летят. Това означава по-малко от 50 часа на авиатор годишно. Счита ли някой, че с по-малко от 50 часа може да се пилотира нов боен самолет? Затова трябва да имаме пълна ескадрила."

Това обяви министърът на отбраната Димитър Стоянов пред народните представители.