Имаме оферта за втория транш на 8 самолета F-16. До декември месец може да бъде отправено предложения към САЩ. Това заяви служебният министър на отбраната Димитър Стоянов по време на пресконференция.

Бави се и откриването на сметка с парите за купуване на F-16 във Федералната банка на Съединените щати, което според Стоянов носи загуби от пропуснати лихви за около 10 милиона долара.

"МиГ-29 позволява изтребително дежурство до средата на 2023 година. 6 броя двигатели ще бъдат ремонтирани в Полша. В следващите 3-4 години има риск да не можем да носим дежурствата си. Причините са войната в Украйна, невъзможността от ремонти и забавянето на първата доставка американски изтребители", допълни той.

„Имал съм срещи с посолства на различни страни. Изпратили сме писма с искане на информация дали можем да получим изтребители на лизинг. Тази информация ще бъде представена в следващата комисия по отбрана в следващия парламент“, подчерта Димитър Стоянов.

Министърът ще предложи от бюджета през 2023 година 2% да бъдат отделени за модернизацията на армията. Това ще осигури над 100 млн. лева допълнителни средства.