„Нормално е да има забавяне с доставката на поръчаните американски изтребители. Пандемия е. Ситуацията е ненормална в момента. Тези хора, които сега се опитват да изместват фокуса от забавянето преди една година същите вдигаха шум, че има забавяне на резервни части за МиГ-29 от Русия заради пандемията“, заяви командирът на авиобаза "Граф Игнатиево" бриг. ген. Николай Русев в „120 минути“.

„Необходимо е да се направят нови разчети. На румънците им трябваха 4 години от доставката на самолета, за да направят първия си полет с него. В България, понеже сме по-находчиви, да го кажем ни трябват поне 20 милиона“, коментира Русев.

Снимка: btvnovinite.bg

„Ще си позволя една интересна история за придобиването на самолета. Във всички етапи се включих в работата по проекта за придобиване на изтребител. Имаше доста административни хватки за забавяне на събитието. В един момент се каза: „Сега ще искаме подобрение на офертите от страните, които участват в конкурса“. После се оказа, че не било конкурс. Идват шведите и казват: „За тези пари ще ви дадем не осем, а десет самолета“. Не си спомням какво предлагаха италианците, но влиза представителят на САЩ, той казва: „Нашата оферта е същата, подобрения няма. Цената е същата и я знаете. Това е скъп самолет и ако нямате работеща икономика, ще ви е трудно да го поддържате“. Тогава един заместник-министър позеленя, едва изчака да излезе представителя на САЩ, скочи и каза: „Този не знае нищо, той не разбира, не знае какво се случва“. Тогава ми светна лампичката: „Какви експерти? Какво правим ние? Всичко е ясно“, каза командирът на авиобаза "Граф Игнатиево".

„Радвам се, че политиците избраха самолета, а не експертите, защото сега щяха да кажат, че експертите не разбират нищо“, допълни Русев.

Снимка: btvnovinite.bg

По думите му ако изтребителите, които сме купили, бяха европейски, „щеше да стане по-бързо“.

Що се отнася до вдигането под тревога на испанските изтребители в четвъртък, бриг. Ген. Русев каза, че не е имало реално навлизане в нашето въздушно пространство. Изтребителите се вдигат превантивно, когато има данни, че даден самолет ще навлезе в небето над нашата страна. Информацията идва от командването в Торехон в Испания и не се знае чии са били тези самолети.

Според Русев МиГ-29 е качествена самолет и е нашият принос към колективната отбрана на НАТО до 2030 г.