България премина психологическата граница от 5 000 заразени с коронавирус – общият брой на регистрираните с болестта у нас вече е 5154.

За последното денонощие новозарзените са165, което е само с един по-малко от абсолютния рекорд за страната. Активните носители на заразата в момента са 2200, а излекуваните - 2722

Най-много нови случаи за последните 24 часа са установени в София, следвана от пловдивска област, варненска и благоевградска. Има и двама починали, като общият брой на починалите, при които е констатирана болестта, достигна 232.

Шивашки цех в Кричим е ново огнище на COVID-19 у нас, съобщиха от областния щаб в Пловдив. 19 работнички са дали положителни проби, а цехът е затворен за пълна дезинфекция.

Огнището е засечено, след като управителката решила да направи тестове на близо 80 работници от фирмата. Седмица по-рано шивачка дала положителна проба за болестта.

Състоянието на всички регистрирани с вируса е добро и те са на домашно лечение. Цехът ще остане затворен 14 дни.

„Няма място за паника, няма място за притеснение. Искам с това да започна. От 33 нови случая за област Пловдив – само 18 са положителните проби от въпросния шивашки цех в община Кричим, като нямаме нито един от тях хоспитализиран“, коментира областният управител на Пловдив Дани Каназирева.

След информацията за три положителни проби на деца в столичната 185-та детска градина - с екипът ни се свърза бащата на едно от децата. За положителния тест на детето научават в събота. Заради липсата на симптоми бащата се усъмнява в резултата. 

„Те дори пият от едно и също шише. Пуснахме PRC на малката, която според РЗИ е положителна, и на мен и съпругата ми, които също са отрицателни. Дадохме тест и за антитела, които също са отрицателни“, коментира Денислав Димитров.

В момента семейството му е под карантина. Попитахме Столичната РЗИ каква е практиката при подобни случаи.

От там отговориха: „Независимо от проведени допълнителни изследвания и отрицателен резултат в рамките на 14 дни, същите не отменят наложената карантина и доказаното вече инфектиране. Съгласно заповедта носителите подлежат на изследване преди изтичане на 14-дневния срок. При положителен резултат карантината се удължава до излизане на отрицателен резултат”.

Междувременно стана ясно, че петима служители от Здравната каса във Враца са заразени, както и че има три нови положителни проби на техни колеги от здравната инспекция в града. С коронавирус са здравен инспектор, шофьор и лекарка от инспекцията.

Те се чувстват добре, има само един настанен в болница във Враца. Контактните им лица са 25. Всички те са тествани, а пробите им са отрицателни.

А в Русе беше констатиран и първи случай на коронавирус в Спешна помощ. Положителна проба е дала медицинска сестра. Медицинската сестра е настанена в болница, а 10 души от персонала са под карантина.

Заразен е и кавалер от абитуриентски бал във Велико Търново. Той в момента е в София за лечение. Преди дни стана ясно, че абитуриент от частната гимназия във Велико Търново е дал положителен резултат.

Неговите контактни лица са над 120 души от 5 области.