Окончателно България не беше приета в Шенген. Това стана ясно след заседанието на Съвета на ЕС по правосъдие и вътрешни работи.

"За" това решение се обявиха 25 министри, двама са "против". (б.р. за присъединяването в Шенген е необходимо единодушно решение). Румъния също не е одобрена.

Хърватия е одобрена и влиза в Шенгенското пространство от 1 януари 2023 г.

Припомняме, че дневният ред на заседанието беше разделен на две - общо гласуване за България и Румъния и отделно за Хърватия. Нидерландия беше скептично настроена към влизането на България в Шенген, а Австрия както за България, така и за Румъния.

На този фон ЕП и ЕК многократно призоваха за едновременно и незабавно приемане на трите страни, това обаче не се случи.

Изключително напрегнати са били дебатите. Дипломат, участвал в преговорите, заяви на излизане, че това е било невъзможна мисия. Австрия е била категорично „против“ присъединяването на България и Румъния. Причината: "Шенген не работи".

„Австрия не знае откъде точно идват тези десетки нерегистрирани нелегални мигранти, които стигат до нейна територия“, заяви служебният вътрешен министър Иван Демерджиев и допълни, че се надява на конструктивен диалог с Австрия.

По-различни, според него, са перспективите за диалог с Нидерландия. Неофициалните коментари са, че изискванията на Нидерландия към нас са нереалистични и няма как да има позитивен доклад по Механизма за сътрудничество и проверка, тъй като ЕК спря тези доклади за страната ни още през 2019г.

"Ще работим в посока да се намери компромис, така че да се съгласят двете държави, които бяха резервирани днес. Австрия даде ясно да се разбере, че има механизми и компромиси, които би приела", заяви след заседанието служебният вътрешен министър Иван Демерджиев.

„Ще излъжа ако не кажа, че и аз не съм разочарована и споделям разочарованието с гражданите на България и Румъния. Разбира се, задачата на комисията е да бъда оптимист и да предприеме следващи стъпки. Ще продължим да го правим. Убедена съм, че ще постигнем членството на България и Румъния по време на този мандат. Това ще е моят приоритет“, заяви европейският комисар по външните работи Илва Йохансон.

Българският служебен вътрешен министър не посочи кога е реалистично отново да се гласува кандидатурата ни. Неофициално се знае, че следващият ротационен председател на ЕС Швеция едва ли ще сложи тази тема след приоритетите си.