България изпраща военна помощ на Украйна. Това реши мнозинството от депутати в Народното събрание.

Депутатите на „Продължаваме промяната“ гласуваха със „За“, като един от групата се въздържа. ГЕРБ-СДС, ДПС, „Демократична България“ и „Български възход“ подкрепиха единодушно проекторешението.

От „Възраждане“ бяха единодушно против. В БСП един е гласувал в подкрепа на военната помощ, а останалите социалисти – против. Народният представител против е Явор Божанков.

„Това е исторически момент не само за България, но и за Европа. Русия е агресор, Русия нападна Украйна. Делението на цивилизован и нецивилизован свят е истинско. От едната страна е Русия, Северна Корея, Сирия, Беларус – диктаторски държави. Дори Сърбия е заела своята позиция“, заяви депутатът от БСП Явор Божанков.

„Дори президентът Румен Радев каза, че е очевидно, че Русия ще спечели войната, но 9 месеца по-късно това не е така очевидно. Съгласявам се само с една теза. След време ще ни съдят за това как сме гласували. Такъв ден ще дойде и ще има значение. Аз съм убеден в своята позиция с ясно съзнание какви последствия може да има за мен и как ще се разчете. Русия няма да спечели тази война“, подчерта Божанков.

След изказването на Божанков последва и санкция от страна на парламентарната група на БСП.

Оръжията, които страната ни изпраща, са по-скоро за сухопътните войски, заяви в „120 минути“ министърът на отбраната Димитър Стоянов. Няма да се изпращат изтребители или ПВО системите С-300.

Точката за оръжията беше вкарана днес за разглеждане в Народното събрание, след като по-рано Министерският съвет одобри изготвения списък на Министерството на отбраната.