Българи остават без лечение, защото не могат да доплатят за медицински изделия, алармират пациентски организации.

Причината – от началото на месеца Здравната каса намали с около 10% своя дял от плащането на скъпоструващи импланти и консумативи. Така в някои случаи пациенти, на които трябва да им бъде поставена клапа на сърцето например, вече се налага да доплащат до 10 хил. лева. Само допреди дни консумативът беше безплатен за тях.

Именно такъв е случаят на 72-годишната Мария Стойнева. Шепа хапчета я поддържат жива, докато чака операция за смяна на клапа на сърцето, но тя не може да се подложи на животоспасяващата интервенция, защото трябва да доплати 10 хил. лева.

Снимка: bTV

Направо ни убиват, защото един пенсионер не може да събере 10 хил. лева. Защото и назаем да иска, не може да ги върне“, казва Мария.

Само в болница „Св. Екатерина“ в подобна ситуация са още 30 пациенти, които чакат за лечение.

„Болницата задлъжнява, защото пациентът, ако не си плати разликата, реално някой трябва да я поеме“, казва проф. Диана Трендафилова, завеждащ отделението по кардиология.

Снимка: bTV

От Здравната каса коментираха, че са проучили пазара на медицински изделия в други европейски страни, където цените на имплантите се оказали с до близо 20% по-ниски, отколкото у нас.

Снимка: bTV

„За сметка на намалението на цените, ще бъдат поети имплантите на повече пациенти“, обяснява зам.-министърът на здравеопазването Жени Начева.

Снимка: bTV

„Сигналите към пациентски организации във връзка с доплащането на медицинските изделия валят. Имаме един единствен избор да спасим нашия живот и той е да протестираме“, отговаря Пенка Георгиева от пациентската организация „Заедно с теб“.

Снимка: bTV

От Асоциацията на медицинските изделия коментира, че техните членове нямат намерение да намалят цените си.

Снимка: bTV

А Мария Стойнева се надява институциите да я чуят и да променят решението си.

„Много ми е обидно, защото не умеят да ценят хората си“, казва тя.

Лекарите се надяват Касата да върне старите цени. В противен случай те ще бъдат принудени да работят с по-евтини и вероятно по-некачествени медицински изделия.