Здравната каса намалява с до 20% своя дял от плащането на медицински изделия. 

Стент, който спасява болните от инфаркт и досега е бил безплатен за пациентите, е струвал на касата 910 лева. Сега ще е със 150 лева по-малко. Разликата ще е или за пациента, или за болницата

Любомир Кацаров е претърпял инфаркт. Попада в клиниката по кардиология на Александровска болница. Там му слагат стент, който до преди два дни е бил безплатен, но сега 62-годишният мъж ще трябва да доплати 150 лева.

Снимка: btvnovinite.bg
  

Здравната каса е намалила сумите за болниците за животоспасяващи консумативи в кардиологията, кардиохирургията и ортопедията.

„Нали се сещате, че една баба, която взима 150 лева пенсия и като и кажа, че трябва да плати само 200 лева за един стент, а на нея и трябват три, тя няма от къде да ги вземе тези пари, какво правим, това означава да я оставим да умре ли?!”, категоричен е доц. Добрин Василев, началник на клиника по "Кардиология" в „Александровска.”

Сега за изкуствените сърца касата ще плаща малко над 130 хиляди лева, а не както до сега 160 хиляди, обясняват пък от Света Екатерина.

Снимка: bTV

„Бъбречнозаместителната терапия, която се прави тук от 2000 лева, става на 240, терезите, които се правят от 3000 лева, стават 1000. Намаляват се сърдечни клапи, стентове”, добави проф. Генчо Начев, изпълнителен директор на УМБАЛ "Св. Екатерина".

Лекарите се опасяват, че промените, ще доведе до увеличаване на дълговете на болниците.

Снимка: btvnovinite.bg

„Или ако не ги караме да доплащат това означава генериране на дълг за болницата, който ще рефлектира върху нас. Което означава, че възнагражденията на хората ще паднат до базови нива”, заяви доц. Василев.

Промените влизат в сила със задна дата от 1 април. Мотивът за тях - касата е проучила цените на медицинските изделия в други европейски държави и е установила, че у нас са в пъти по-високи.

Лекарите се надяват доставчиците на консумативи да намалят цените, друг вариант е медиците да работят с по-евтини и може би не толкова качествени медицински изделия.