Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) спря дейността на незаконен развъдник за кучета в град Белослав, област Варна, в който е родено и чихуахуато Рая.

Обектът не е регистриран като животновъден, собственикът е физическо лице и извършва развъдна дейност на кучета от породата чихуахуа без родословие, нелегално по интернет.

В постройки в частния имот на собственика инспекторите са констатирали 23 кучета - 17 възрастни за разплод и 6 малки.

Животните са отглеждани в примитивни условия, без да се полагат за тях адекватни грижи и ветеринарномедицинско обслужване. Кучетата не са идентифицирани и ваксинирани.

На собственика е издаден акт за незаконна развъдна дейност.

Агенцията по храните връчи четири акта на ветеринарния лекар, издал фалшивите документи на кучето Рая. Констатираните нарушения на лекаря са липса на регистрация в БАБХ, употреба на идентификационни чипове с неясен произход и без да бъдат вписани в интегрираната информационна система на агенцията ВетИС и издаване на фалшиви документи, както и липса на задължителен дневник на дейностите, извършвани в практиката на лекаря.

БАБХ търси съдействие от неправителствените организации, които да поемат грижите за кучетата от град Белослав и да съдействат за осиновяването им.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!