Ветеринарният лекар, който е издал невалиден паспорт на кучето Рая, задържано за евтаназия в Норвегия, е практикувал незаконно. Кученцето беше спасено след онлайн призив на екшън актьора Жан-Клод Ван Дам.

Ветеринарният лекар Иван Хорозов е попълнил и подписал паспорта на кучето. Той има право да практикува едва от няколко месеца и работи в амбулатория на територията на община Тервел.

Снимка: btvnovinite.bg

„Това е лечебно заведение за животни, в което има право да се извършва кастрация, но няма право да извършва приютна дейност. Напълно възможно е и други животни да са били изпращани през този лекар“, коментира Явор Гечев от фондация „Четири лапи“.

„Най-вероятно става въпрос за канал, който не за първи път изнася животни по точи начин“, предполага той.

През юни тази година Българската агенция по безопасност на храните проверява мястото и констатира, че Иван Хорозов не е регистрирал ветеринарната си практика. Той получава предписание.

Хорозов има и сключен договор с общината за овладяване на популацията на бездомните кучета. Местната власт дори предоставя автобус за залавянето на кучетата, който се оказва, че също не е лицензиран да превозва животни.

Снимка: btvnovinite.bg

По отчет на общината за 2019 г. са обработени 26 кучета. Отделените средства за тях са 29 806 лева.

„По нашите справки колегата е станал член на Българския ветеринарен съюз за първи път тази година, на 12 юли“, уточняват от председателят на институцията д-р Димитър Яновски.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!