Автоинструктори са в протестна готовност заради намерението на държавата изпитите за книжка да бъдат провеждани в коли, давани от Министерството на транспорта. Идеята се появи след арестите за корупция в „Автомобилна администрация”. 

Според автошколите мярката, която предвижда държавата, няма да доведе до никакви положителни резултати. Причината за това е, че курсисите ще бъдат поставени в много по-стресова ситуация, запознавайки се с нов автомобил, и то в деня на изпита.

От Министерството на транспорта контрират, че по този начин ще се спре корупцията при издаването на книжки, а и самите курсисти трябва да бъдат добре подготвени.

В една от големите столични школи ни дават възможност за експеримент. Курсист ще се качи за кратко в кола, различна от тази, в която е обучаван. Оказва се, че не знае откъде се пали точно тази кола.

Автомобилът е с електронно запалване, а Десислава не иска да експериментира в деня на изпита си.

„Първата мисъл, която ще ми мине, е дали ще се справя на тотално непозната кола. Това ще ми създаде някакъв дискомфорт”, убедена е тя. 

Мярката ще доведе до хаос, прогнозират инструктори. „Това с нищо няма да помогне да бъдат обективно оценени, нито пък ще помогне да се повиши качеството на обучението, защото се влияе на психиката на кандидат-водачите”, коментира автоинструкторът Красимир Георгиев. 

Повтаряме експеримента, за да усетим от първо лице шофиране в позната и в непозната кола. 

Първото впечатление е, че съединителят е доста по-твърд, отколкото на личния автомобил, габаритите са по-различни, трябва доста по-здраво да се натисне спирачката, воланът също е доста по-твърд.

Контрааргументът е, че книжки се издават за категория автомобили, а не за модели. 

„Съвремените автомобили, които ние ще купим, са оборудвани със съвременни технологии за безопасност и удобство на управлението”, отбеляза зам.-министърът на транспорта Ангел Попов. 

Все още не е ясно колко коли и на каква цена ще купи дърважата. Утре предстои национална среща на целия бранш на автоинструкторите. Засега протестно шествие не се предвижда. На срещата ще се уточнят проблемите, стоящи пред бизнеса, след което те ще се предоставят на транспортния министър.