Арести заради изборни измами имаше в Сливенско. Сигналът за манипулиране на вота на 29 октомври в село Горно Александрово е подаден към полицията още вчера.

Задържаният е мъж на 38 години. Той е председател на единствената секция в селото. Освен това той е и брат на вече избрания кмет.

Повод за неговото задържане става видео от камерата в помещението за броене на бюлетините в края на изборния ден. На кадрите ясно се виждат как председателят на комисията Костадин Костадинов, кметът Петър Костадинов и техен братовчед се суетят около масата с бюлетините.

Мъжете водят разговор в хода на който председателят на комисията вади химикалка и започва да пише нещо по бюлетините.

Кметът на село Горно Александрово отказа среща с екипа на bTV, но заяви, че няма нарушение, защото според него брат му е писал върху празен лист, върху който отбелязвал гласовете на избирателите.

Кметът печели с 40 гласа, но опонентите му твърдят, че те са надписани и искат касиране на изборите в селото. „Пише по бюлетините. Пише по бюлетините – то се вижда, нали затова измислиха тези телефони“, обясни Живодар Манчев, изгубилият изборите кандидат за кмет.

Хора от селото сигнализират пред bTV и за други нарушения на председателя. „През цялото време председателят на комисията само отваряше, гледа ги и затваря тези бюлетини, т.е. гледа кой как е гласувал“, обясни Илия Илиев.

От районната прокуратура в Сливен казаха, че събират доказателства за престъплението. А ако нарушението се докаже, то Костадин може да получи от една до пет години затвор.

Оказва се, че видеото не е единственото нарушение в секцията. Представител на комисията разказа как недействителни бюлетини са се превърнали в действителни в полза на избрания кмет.

„Имаше три бюлетини, две на кандидат кмета и една за още един кандидат. Знакът беше зад името му, а не в квадратчето. Четирима души в комисията гласувахме, че са невалидни и се оказаха накрая валидни. Така ги написаха, брат му диктуваше“, каза Димитър Иванов.