„Следим изключително проблемите със смъртността (от коронавируса). Всеки един случай на пациент в младата група ми се докладва лично и правим анализ на причините. В България имахме много призиви към българските пациенти да не се самолекуват. Другият случай е с придружаващите заболявания, които са много при нашата нация. Това ме мотивира още в първите седмици, когато станах министър и се запознах с анализите да направим тази „линия на живота“ с допълнителни профилактични мерки, които трябва да се предприемат и когато е готова, ще я представим за обсъждане с пациентските организации“, заяви здравният министър проф. Костадин Ангелов по време на седмичния брифинг на Министерството на здравеопазването за ситуацията с епидемията у нас.

Според неговите думи за реализацията на тази програма за профилактични мерки с цел подобряване на демографските показатели ще трябва дългосрочен политически ангажимент и подкрепа, а ефектът ще се усети след около 20 години.

В момента министърът е назначил проверки от „Медицински надзор“ на няколко смъртни случая, които определи като "нелицеприятни".

Причина за многото смъртни случаи е и „късно получената лекарска помощ“. „Недоверието в системата е много голямо. Нито един български гражданин не е виновен за това, което се случва, но ние трябва да върнем доверието в тази система. Като чел ли COVID-19 ни помогна в тази насока. Хората слушат какво им казват лекарите и вярват на информацията, която им дават, повече отколкото преди COVID-19“, казва Ангелов.

„Възложил съм на националния Център по обществено здраве и анализи да направи анализ на повишената смъртност през третото тримесечие и когато е готов, ще Ви запозная с резултатите“, съобщи Ангелов.

„Категорично няма да толерирам човешки лошо отношение към пациентите. Това, което виждам, за мен е недопустимо Разпоредил съм проверки, в тази ситуация съм сигурен, че ще има санкционирани лица, след като приключи проверката“, заяви здравният министър по повод на починалия пациент, който беше оставен покрит с чаршаф пред болница „Света Анна“ във Варна.

„България е държава, която е на водещите места в Европа по болнични глава на глава от населението. Нямаме притеснение, че леглата ще свършат“, заяви Ангелов.

Междувременно председателят на българският лекарски съюз обяви в студиото на "Тази сутрин", че личните лекари не са получили допълнителните 1000 лв. за ноември. Министър Ангелов обеща, че проблемът ще бъде решен днес и го обясни с бюджетна процедура.

  • Доц. Васил Пандов: През август се очаква нов пик на COVID-19
  • Заболеваемостта от COVID-19: Бургас, Варна и София вече са в жълтата зона
  • 183 нови случая на COVID-19 у нас
  • 314 са новите случаи на COVID-19 у нас
  • 472 са новите случаи на коронавирус
  • Новите случаи на коронавирус у нас са 532, двама са починали
  • Продължава да се повишава броят на заболелите от COVID-19 у нас
  • 549 са новите случаи на COVID-19 у нас
  • 123 са новите случаи на COVID-19 у нас
  • 12% положителни проби за коронавирус у нас

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!