Проект за втори лифт в Банско не съществува, ако искаха да го направят, щяха да са го направили, просто се хвърлят фишеци със съвсем друга цел – тези хора искат да отворят отново спекулата с имоти. Това коментира в предаването „Тази сутрин“ по bTV екологът и съпредседател на „Зелените“ Андрей Ковачев във връзка с демонстрацията на жители и бизнесмени от Банско, предвидена за днес.

В 16:30 ч. сдружение „Бъдеще за Община Банско“, подкрепено от други неправителствени организации и политическите партии от региона, организира мирен протест, на който ще поиска да бъде приет актуализираният план за управление на Национален парк „Пирин“ и да се разреши изграждането на втора кабинкова линия в ски зона „Банско“.

„Исканията на жителите и бизнеса в Банско не са нови, но досега не сме видели проект и това е необяснимо – каза Ковачев. – Част от хората, които излизат на демонстрация, сдружението, са общински съветници и са част от концесионера ЮЛЕН, би трябвало да вземат решения, не да протестират. Те са тези, които трябва да предложат проекта“.

По думите му такава е процедурата, докато според защитниците на втория лифт първо трябва да има актуализиран план, после да се прави проект.

Снимка: Ладислав Цветков

Голяма част от съществуващите съоръжения не са в сегашния план за управление, т.е. това не е било пречка те да бъдат изградени. Не искам да коментирам дали това е законосъобразно или не. Ако трябваше да бъде предложен и изграден втори лифт, това трябваше да го направят те, преди осем години“, каза Ковачев.

Проект за втори лифт не съществува. Това е една мистификация в момента и просто се хвърлят фишеци със съвсем друга цел“, каза още гостът. Той обясни, че в актуализацията на плана за управление на „Пирин“ няма посочен проект за втори лифт, но за сметка на това е заложено застрояване на парка.

„Ако в момента застрояването е 0,6%, там е заложено застрояване на 7% от територията на парка, т.е. от малко под 300 хектара сега, на 7000 хектара от територията на парк „Пирин“. Това означава ски писти и всичко останало. Възможност за сеч на 60% от територията на националния парк. Т.е. цялата тази кампания за втория лифт иска просто да бъде унищожен националният парк. На хората се казва едно, а се иска друго (...) Втори лифт не е записан може и да има, може и да няма“.

Снимка: Ладислав Цветков

„Ако искаха да решат проблема с тази опашките за лифта, няма нужда и от план – можеха да увеличат капацитета на съществуващия лифт, можеха да пуснат автобусчета, които да обслужват посетителите, можеха даже да увеличат работното време. Може и така да се изчисли капацитетът на лифта, че да не се задръстват ски пистите, защото и това е проблем. Но най-големият проблем е застояването в Банско и това продължават да го крият“, каза екологът.

Снимка: Ладислав Цветков

Той отново призова да се гледат решенията, които взема Общинският съвет. „Общият устройствен план на Банско предвиждаше нови 20 хил. легла върху 200 хектара – отново искаха да правят имотен бум и спекула с имоти. Ако не бяхме подали жалби до МОСВ, това пак щеше да се случи. В стария план за управление бяха заложени 7800 легла, не повече, същия Общински съвет позволи в момента регистрираните легла да са над 18 хил., а всички знаем, че заедно с апартаментите са над 40 хил. Не ние, хотелиерите в Банско протестират всяка година срещу това, защото не мога да си запълнят курорта и те (Общинският съвет) искат още да застрояват. Цялата работа е отново да се отвори имотният бум, защото нямат друг бизнес“, повтори Ковачев.

Той подчерта и че „никой не казва истинските икономически цифри за този курорт – милиарди инвестиции, а в момента там безработицата е почти същата като през 2000 г. Това какво ви говори? Как е възможно? Заплатите в туристическия сектор са малко над минималната. Знаете ли, че повечето млади хора напуснаха Банско. Това е една икономическа черна дупка (...) Защо ни трябва да инвестираме в нещо, което не дава добавена стойност?“.

Снимка: Ладислав Цветков

Според него, ако бъде изграден втори кабинков лифт, ще се случи поредният имотен балон. „При цена от 1600 евро на квадрат през 2008 г., в момента са под 200 евро на кв/м. Това е третото място, след София и Варна, по брой имоти, обявени за публична продажба заради неизплатени ипотеки“, отчете гостът.

„Оставям на всеки българин, който има съвест, морал и елементарен разум, да преценява искаме ли отново да отварят имотната спекула“, завърши той.

Вижте целия разговор във видеото: