Прокуратурата започва проверка за евентуално неправомерно използване на шпионския софтуер "Пегас" от български държавни структури и служби.

Проверката се случва по Закона за съдебната власт, което означава, че се прави полицейска проверка, ръководена от прокурор и доказателства засега няма. При наличие на доказателства, проверката трябва да е по НПК и да се образува досъдебно производство. Изискана е информация от службите дали въпросният софтуер е прилаган в България от държавни структури.

Софтуерът "Пегас" може да проникне във всеки телефон или лаптоп. Ако преди години за целта е било необходимо позвъняване, сваляне на файл или кликване върху линк, днес жертвата не е нужно да прави каквото и да било.

„Представете си, че се закачите за Wi-Fi мрежа, по нея може да бъде пратен файл, който сам да се инсталира, вие дори не разбират”, обясни експертът по киберсигурност Любомир Тулев.

Мнозина се питат дали може частна фирма или лице да се сдобие с "Пегас". В предаването "120 минути" въпросът коментира киберексперът от Израел Даниел Коен.

"Пегас" се продава само на тайните служби и правителства по света. Предназначен е за органите на реда за възпиране на терористите, които извършват атентати“, обясни той. 

„В крайна сметка, кой може да гарантира, че тази компания продава само на правоприлагащите органи. Има ли някой, който да контролира? Няма“, заяви Тулев.

„NSO Group“ оспорва журналистическите разследвания, които миналата година разкриха, че хиляди политици, журналисти и правозащитници по цял са били подслушвани. Унгарският журналист Саболч Пани е част от международния екип, който разкрива подслушванията. Самият той също е следен.

„Успяхме да идентифицираме още няколко журналисти, включително един колега, който седи буквално до мен“, разказа той.

Според прокуратурата в хода на проверката трябва да стане ясно дали въпросният софтуер е продаван и използван у нас. По думите на премиера няма такава информация.

“Няма данни в ДАНС днес този софтуер да се използва, от която и да е българска институция”, заяви министър-председателят Кирил Петков.

Въпреки че за въпросния софтуер и хилядите подслушвани се разбра миналата година, проверката в България започва сега. 

От „NSO Group“ до този момент не са отговорили на нашата молба за интервю и въпроса дали са продавали своя софтуер на България. От Министерски съвет обаче отговори за bTV: "В администрацията на Министерския съвет от 2004 г. до настоящия момент не фигурират данни за разчетни взаимоотношения с “NSO Group” или българската дъщерна компания "Съркълс".