"Възмутително е поведението на лидера на партия "Възраждане" Костадин Костадинов, който се опита да гони журналисти от сградата на Българската телеграфна агенция (БТА). Призоваваме всички репортери да са крайно критични към подобни действия и в никакъв случай да не позволяват на политик да се саморазправя с техни колеги".

Това се казва в официална позиция на Асоциацията на европейските журналисти – България, изпратена до медиите. По-рано през деня Костадин Костадинов първо свика пресконференция, а после я напусна демонстративно заради присъствието на медии, които според него са с американско финансиране. При покана да напуснат залата представителите на тези медии си останаха по местата в залата, а „Възраждане“ си тръгнаха.

От АЕЖ застават изцяло зад репортерката от „Дневник“ Ралица Фичева, която "беше подложена на недопустимо унижение от ръководството на „Възраждане“.

От асоциацията се обръщат към ръководството на БТА с настояване да вземе отношение по случая и да разясни какви правила трябва да следват политическите партии на нейна територия.

АЕЖ използва случая да изрази и цялостното си разочарование от начина, по който политиците общуваха с медиите по време на кампанията и в изборната нощ. В предизборната кампания кандидатите за подкрепата на българските граждани дължаха на обществото лидерски дебат, проведен пред журналисти. Такъв дебат, уви не се състоя. В изборната нощ лидерите на най-големите партии трябваше да отговарят на журналистически въпроси в рамките на пресконференции, каквито се организираха някога в НДК и се провеждаха по реда на подреждане на политическите сили.

В една здрава демокрация журналистите трябва да имат възможност да задават въпросите си в среда, в която тези въпроси могат да бъдат чути и да получат внимателен отговор. Вместо това репортерите са принудени да преследват политиците, да се бутат и надвикват, за да зададат въпросите си или пък просто да коментират мисли на политиците, споделени не пред медии, а в социалните мрежи.

Цялата позиция на АЕЖ можете да видите тук.