Ръководството на АБВ поиска от премиера да бъде инициирано дописване на договора за добросъседство с Македония или приемане на декларация, която да определя общата ни история. 

Бъдещето на Македония в НАТО не може да минава през грабеж на историята на България, категорични са от партията. АБВ има резерви срещу името „Илинденска Македония” и не приема името „Северна Македония”, стана ясно след срещата с Бойко Борисов.

Според тях е несериозно да се ограничава общата ни история във времето на Османската империя и това трябва да бъде определено в договора със Скопие.

Повод за опасенията на формацията е, че македонският премиер е забравил да спомене ролята на българите в Илинденско-преображенското въстание.

„Нашето мнение е, че Илинденското въстание по своя характер е българско. Нужен е нов документ защото моята прогноза, уви, е, че в познатия македонистичен дух ще продължи да се прави такъв прочит вреден за нас, българите, за тия събития”, коментира президентът (2002 г. – 2012 г.) Георги Първанов.