Повече от половината македонски граждани са заявили, че ще гласуват „За” промяна на името на страната, за да може тя да се присъедини към НАТО и ЕС, посочват БГНЕС, позовавайки се на социологическо изследване на Международния републикански институт (МРИ).

57% от запитаните подкрепят предложението Македония да се присъедини към ЕС и НАТО с новото име - "Република Северна Македония". Анкетираните допълват, че ползите от това членство оправдават смяната на името.

49% са посочили, че ще участват в референдума, който ще се проведе на 30 септември. 22% от македонците смятат да гласуват "против" промяната на името.

"Колкото повече наближава този важен референдум за Македония, толкова подкрепата за компромисно решение на спора за името, което ще открие вратите за членство в ЕС и НАТО, се накланя все по-силно към евроатлантическите институции", посочва Пол Макарти, който е регионален директор на МРИ.

Статистиката показва, че 83 на сто подкрепят присъединяването на Република Македония към Евросъюза и 77% подкрепят членството в НАТО.

Изследването на МРИ е проведено между 28 юни и 15 юли тази година. В него са участвали 1100 души на възраст над 18 години.