За абсурден случай с объркана ваксина срещу COVID-19 сигнализира зрител на bTV. При заявено желание за конкретен вид първа ваксина - жена получи различен от желания препарат.

Случаят с обърканата ваксина е от "Александровска болница". Желанието за РНК-препарат било предварително заявено - първо през електронния портал, а след това и чрез информираното съгласие. Едва след имунизирането обаче става ясно, че е поставена ваксина, различна от пожеланата.

Няколко месеца Добрина Желева е чакала възможност да получи предпочитаната заради здравословен проблем РНК-ваксина. Записва се за 19 май в Александровка болница.


„В портала се записвам за РНК. В информираното съгласие са ми написали ваксината на „Пфайзер“. Влизам - излизам с картонче, че съм ваксинирана с „АстраЗенека“. Те не знаеха, че са ми объркали ваксината. Извадиха ми съгласието, погледнаха се и казаха - "Тя е за Пфайзер.". Ама, хора, вие не ги ли четете тия неща?!На място информираното й съгласие било поправено, казва Добрина. А освен с поправка - документът бил върнат и с извинение.

„То накрая ми стана смешно. Наистина се притесних. Благодаря за извинението, но ако аз съм тази една на 1 милион, кой ще се извини на моето дете?“, пита Добрина.


От ръководството на болницата обясниха, че потоците за различните ваксини са разделени.

„Една от основните причини за това недоразумение е, че „АстраЗенека“ е на друг фургон. Просто през днешния ден тя е била на този фургон“, обясни проф. Павел Станимиров.
- И на него не пише, че е АстраЗенека?
- Както виждате - не, не пише.
- Това информирано съгласие не се ли чете?
- Много неща се четат, но ако има един-двама души.
- Тя е била една.
- Но тук има всеки ден много хора.

От болницата казаха още, че са предприети всички мерки, за да се избегнат подобни грешки.

- Хората не четат. Нито табели, нито указания, казва д-р Керемедчиев.
- Лекарите питат ли човека за коя ваксина е дошъл?
- Инструктирал съм ги да внимават, да гледат, да питат три пъти.


А за поправката в информираното съгласие - от болницата казаха, че тя е, за да се знае коя ваксина е поставена.

Сигналът е постъпил и в здравното министерство. Оттам цитират законодателството, което предвижда глоби при нарушаване на изискванията за информирано съгласие.


Относно втората доза има две възможности - тя да бъде "АстраЗенека" в срока, даден от производителя. Или да се постави иРНК ваксина - но не по-рано от 84 дни след първата доза.