Гаранцията на ремонта на ул. „Граф Игнатиев", площадите „Славейков", „Гарибалди" и градината на „Св. Седмочисленици" е 8 години. През този период фирмата изпълнител има ангажимента да отстранява всички дефекти по извършената дейност. Това заяви в Столичния общински съвет Малина Едрева,  в съвета.

Едрева подчерта, че за първи път кметът на София удържа половината от гаранцията за ремонта в бюджета на Столичната община. Така, по нейните думи, няма никакъв риск, ако станат някакви промени, общината да плаща от собствения си бюджет за ремонта.

Председателят на групата на ГЕРБ в СОС отбеляза, че през цялото време на изпълнение на дейностите контролът от страна на общината, кмета, общинските съветници е бил изключително голям. Всичко, което е направено, е свързано с това да не бъде допуснато някой да остане ненаказан за несвършена работа, посочи общинският съветник. Тя изтъкна, че в случая отговорността е ясно поета с максималната санкция, която предполага договорът. 

Малина Едрева се съгласи, че има павета, които не са перфектно подредени в една линия. Но според нея това не пречи на движението в града. Тя припомни, че проектът с пет вида павета на настилките беше избран на конкурс, в който като жури участваха представители на всички национално представени организации, които имат отношение към архитектура и благоустройство.

„Защо този проект беше избран, това е друг въпрос. Но не го е избрал кметът или СОС", каза Едрева.

Що се отнася до тактилната ивица за незрящи, която завършва в сградата на бившата КТБ на площад „Гарибалди", Малина Едрева посочи, че има уверението на проектантите, че ивицата е съгласуван с всички изисквания за поставяне на такава маркировка.

Пътеката за незрящи е съгласувана с представители на хората в неравностойно положение. Според проектантите не е необходима промяна. Експертите заявяват, че когато такава линия стига до стена, това е сигурно пространство и води до безопасност. Но не мога да отговоря дали това е така или не, каза Едрева.

Там, където обаче има дефекти във фугите, където има счупени плочи и некачествено изпълнение, не по отношение на перфектни линии, изпълнителят ще си свърши работата, каза Едрева. 

Според Николай Стойнев, зам.-председател на СОС и зам.-председател на групата на ГЕРБ, проектът за „Граф Игнатиев" е завършен в срок и затова не се дължат неустойки по отношение на забавяне. Санкция е наложена за некачествено изпълнение и установени отклонения, които са в границите на допустимите за стандартите на изпълнение за такива строителни дейности.

Фугите ще бъдат поддържани по време на тези 8 години и всички установени нередности ще се отстраняват през този период. 

Припомняме, че ремонтът предизвика недоволство сред жителите на столицата. Търговците, помещаващи се около ремонтираните пространства, подадоха колективен иск срещу общината заради продължителността на реновацията. Много оплаквания имаше и срещу „перките", които бяха поставени като ограничители за пешеходците, но предизвикаха многобройни инциденти. Подреждането на паветата и новата настилка предизвикаха не само недоволство, но и станаха повод за създаването на много мемета в интернет пространството.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!