Търсят нов вариант за обезопасяване на движението по ремонтиращата се ул. „Граф Игнатиев” в София. Станалите известни като „перки на акули” каменни блокове ще бъдат премахнати, след като няколко души се спънаха и нараниха. Това обяви кметът на София Йорданка Фандъкова.

Снимка: Ладислав Цветков

„Възложила съм на главния архитект и проектантите да проучат възможностите за смяна. Тук говорим за безопасност. Това е най-важният приоритет за мен. Ще направим всички усилия доброто изпълнение на проекта да не пострада, но да бъдат подменени с други варианти на обезопасяване, защото да оставим трамвая да се движи без обезопасителни съоръжения също е опасно“, заяви кметът.

Докато бъдат избрани новите ограничители, сегашните остават по улицата.

Организацията „Спаси София” предлага три възможни решения: поставянето на така наречените тактилни ограничители от неръждаема стомана, на ивица настилка в различен цвят от сега съществуващата, или на фабрично скосени каменни плочи, по подобие на тези, които в момента се монтират на ул. „Цар Иван Шишман”, част от същия проект за реконструкция. 

По-рано от "Спаси София" призоваха за отстраняване на опасните бетонни блокове.

“Следващият спънал се пешеходец може да попадне под колелата на преминаващ трамвай”, заяви Борис Бонев от организацията и допълни, че всяко действие на Общината след подобен инцидент ще е твърде закъсняло и решителни мерки са необходими сега.

Вече има два случая на спънали се граждани в новите ограничители, които се сливат с пешеходната настилка.

Преди дни мъж се спъна и удари. Дори се наложи да се викне линейка за жена, която падна пред погледа на десетки минувачи.

Освен това "перките на акули" станаха повод за недоволство и смешни колажи във социалните мрежи, а миналата седмица група младежи си направиха и плаж на столичната централна улица, за да обърнат внимание на проблемите не само в София, но и по Черноморието. 

Организацията "Спаси София"е сред основните критици на качеството и неспазените срокове на ремонта и от месеци призовава кмета и общинския съвет да наложат санкции на фирмата изпълнител и да гарантират качествено изпълнение.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!

Използвани са материали на БГНЕС