Днес се очаква да започнат тестовете на трамвайното трасе по ремонтираната столична улица „Граф Игнатиев”.

От „Спаси София” алармираха, че по улицата е пълно с локви въпреки ремонта. От там имат и сериозни забележки по отношение на нареждане на настилките. От Столичната община обаче подчертаха, че обектът все още не е завършен.

Снимка: btvnovinite.bg

„Космическата технология да нивелираме шахта така, че водата да се оттича към нея, а не да бяга от нея, не сме успели да я усвоим все още. Затова и по цялата дължина на улицата има подобни локви, а шахтите стоят без вода”, заяви Борис Бонев от „Спаси София”.

Той припомни, че става въпрос за ремонт за 24 милиона. По думите му в момента текат 5 проверки, включително и на ОЛАФ и се очакват резултати.

Бонев отбеляза също, че предварителното обявените графици не са спазени. Според първоначалните планове абсолютно всичко трябваше да е завършено до 3 октомври. Впоследствие този срок беше удължен, а в момента вече се говори за преди Коледа, уточни той.

Затварянето на улицата е проблем, освен за пешеходците, и за търговците. Има много магазини, които бяха затворени по време на ремонта, но той беше обявен със съвсем различен срок. Има сериозно отражение, ако сте планирали да затворите магазина си за 3-4 месеца, а се окаже, че трябва да го затворите за 7-8, изтъкна Борис Бонев.

„Това е пренареденото на пренареденото и пак не е наредено добре. Кой допусна това фиаско да се случи”, попита той.

Зам.-кметът по транспорта Евгени Крусев посочи, че обектът не е завършен.

„Ако има пропуски в даден участък, те са констатирани със съответните документи между строителния надзор, възложителя и изпълнителя.  Ако се наложат корекции или поправки, те се правят по най-бързия начин от изпълнителя, което е за негова сметка”, допълни той. „Когато обектът бъде приет, тогава можем да коментираме дали е изпълнен качествено”, каза още Крусев.

Срокът на обекта е 300 дни, в момента изпълнителят е в срок и за забавяне трудно бихме могли да говорим, категоричен беше зам.-кметът.