С наближаването на студения сезон и настинките лекари припомнят, че безразборната употреба на антибиотици е опасна.

От Световната здравна организация предупреждават, че това може да доведе до така наречената „антибиотична резистентност", която създава супербактерии.

Снимка: btvnovinite.bg

Проблемът става все по-сериозен. В световен мащаб, заради резистентност към тази група лекарства всяка година има 700 хиляди смъртни случаи.

Само в Европа те са 33 хиляди. Ако не се предприемат спешни мерки, които да ограничат безразборната употреба на антибиотици, смъртните случаи може да достигнат до 10 милиона годишно само след 30 години.

Снимка: btvnovinite.bg

С настъпването на есента опашките пред лекарските кабинети стават все по-големи. В поликлиниката срещаме и 75-годишната Бисера Цветкова.

Заради хроничните си заболявания вече е предприела превантивни мерки срещу грипа.

Снимка: btvnovinite.bg

„Старая се да се храня здравословно. Да поддържам формата си. Антибиотик по принцип не предпочитам. Само в краен случай. Имам заболявания, които ме карат да съм внимателна. Винаги се съветвам с докторката”, казва Бисера.

Така е и редно, казват лекарите. И припомнят, че антибиотиците се използват за лечение на бактериални инфекции, а не при вирус или настинка.

Снимка: btvnovinite.bg

„Антибиотикът би трябвало да се употребява, по принцип, когато има усложнения на вируса или грипа”, обяснява общопрактикуващият лекар д-р Николай Брънзалов. 

Най-сериозното усложнение е резистентност към тях, което води до стотици хиляди смъртни случаи по света годишно. Пациентите подценяват риска. И редовно опитват да си ги купят без рецепта.

Снимка: btvnovinite.bg

„Една голяма част вече има резистентност поради неправилна употреба към цефалоспорини и то към втора - трета група, които са животоспасяващи”, разкрива фармацевтът Маргарита Грозданова.

Не е редно и предписването на антибиотици по телефона, допълват фармацевтите. А лекарите съветват  хората над 65 години и с хронични заболявания да се имунизират срещу грип.

Въпреки забавянето в доставките им, проф. Тодор Кантарджиев от Национален център по заразни и паразитни болести успокоява, че се очаква безплатните ваксини за хората над 65 години да са налични в лекарските кабинети в края на следващата седмица.

Снимка: btvnovinite.bg

„Закъсня позицията на СЗО по отношение състава на ваксината. Това забави около 1 месец изготвянето на ваксините”, обяснява Кантарджиев.

Организмът ни се нуждае от 21 дни, за да изгради имунитет срещу грипните щамове, заложени във ваксината.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!