Земетресенията в Турция и това в Румъния събудиха страховете на българи кога подобни силни трусове могат да се случат у нас. От справка в сайта на МВР става ясно, че на територията на нашата страна има няколко опасни сеизмични зони, в които е възможен трус с максимален магнитуд от 7.

Това са Кресненската, Пловдивската, Софийската, Горнооряховската и Шабленската.

Според събираните през годините данни у нас са регистрирани четири земетресения от подобен характер. Едно от тях е било близо до нос Калиакра на 31 март 1901 г. и е било с магнитуд 7,2. Другите две са били в долината на река Струма на 4 април 1904 г. с магнитуди 7,1 и 7,8.

Последният трус от 7 по Рихтер е бил на 18 април 1928 г. в Поповица и Гълъбово. Няколко дни по-късно на 25 април същите населени места са поразени от земетресение с магнитуд 5,6.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Трусовете в столицата

София през годините доста пъти е ставала обект на силни земетресения, сочат данните. Най-сериозно обаче е това от 30 септември 1858 г., чийто епицентър е на 10 км югозападно от София.

Трусът е от 6,6 по Рихтер и с дълбочина от 9 км, а вторичните трусове продължават няколко месеца след това. Освен в София трусът е усетен чак в Пловдив и Янина, а в Ихтиман и Рилския манастир има пострадали сгради.

Данни за самото земетресение са оскъдни и за него знаем главно от текстови описания на свидетели.

В столицата трусът нанася значителни щети, като 70-80% от къщите са силно засегнати. При обществените сгради щетите са още по-тежки, а някои от тях са частично или напълно разрушени.

Минаретата на 19 от 24-те джамии в града по това време са съборени, а само две от седемте християнски църкви остават годни за използване. Пада и един от сводовете на строящата се катедрала „Света Неделя“.

При трусът тогава загиват четири души, сред които и две деца.

По-интересните аспекти след труса – земетресението променя дебита на минералните извори в Долна баня. Същият трус е отговорен и са появата на нов горещ гейзер западно от града, който постепенно се превръща в съществуващия и досега извор в Овча купел.

Какво трябва да правим при земетресения?

От МВР дават ценни съвети как трябва да реагираме при трусове.

Можете да ги видите на втората страница от този материал.

 

ДЕЙСТВИЯ ПРИ СЕИЗМИЧНО СПОКОЕН ПЕРИОД

  1. Вкъщи трябва да имате, поставени на удобно място фенерче, чанта за документи и особено ценни вещи, аптечка с необходимите ви лекарства, топли дрехи, резерв от храна и вода. (Тук вижте какво съдържа раницата за бедствия)
  2. Закрепете здраво мебелите вкъщи и не поставяйте тежки, лесно падащи предмети на високи места.
  3. Съхранявайте пожароопасните вещества и отрови в плътно затворени съдове.
  4. Оставете свободен входа на жилището и не го задръствайте с предмети.
  5. Помислете и определете в жилището си най-безопасното място. Имайте предвид, че при земетресение най-опасни са балконите, външните стени, стълбищата и асансьорите.
  6. Подгответе семеен план за действие.
  7. Определете лице за връзка между членовете на семейството, което е извън вашия регион.

ДЕЙСТВИЯ ПРИ УСЕЩАНЕ НА ПЪРВИЯ ТРУС

  1. Не трябва да напускате сградата, в която се намирате. Направете го само ако прецените, че можете да излезете на открито за около 10 секунди.
  2. Заемете най-безопасното място в сградата – под рамката на вратата /в зависимост от типа на строителната конструкция/, близо до вътрешна /носеща/ стена, колона, под стабилна маса или легло.
  3. След първите вибрации люлеенето ще се засилва, запазете самообладание и не хуквайте към асансьорите и стълбите.
  4. Ако трусът ви завари зад волана, спрете на открито безопасно място и изчакайте.
  5. В обществения транспорт е по-добре да изчакате края на труса в превозното средство.
  6. Ако сте на улицата, застанете далеч от сгради и далекопроводи.

ДЕЙСТВИЯ СЛЕД ПРЕМИНАВАНЕ НА ПЪРВИЯ ТРУС

  1. Изключете електричеството, газта и водата.
  2. Вземете подготвения багаж и бързо напуснете сградата.
  3. Слезте по стълбите, не ползвайте асансьор.
  4. Осигурете предимство на майките с деца и на възрастните хора.
  5. След като излезете от сградата, отдалечете се на открито място, най-малко на разстояние равно на височината на най-близката постройка.
  6. Не заставайте под далекопроводи, електрически, трамвайни и тролейбусни мрежи.
  7. Окажете първа помощ, ако около вас има пострадали.
  8. Обозначете местата, на които има затрупани хора. Помогнете, ако това е възможно.
  9. Следете информациите, които ще се излъчват по средствата за масова информация и по местните радиостанции. Изпълнявайте указанията на органите на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” – МВР, полицията и други компетентни органи.

ДЕЙСТВИЯ СЛЕД ЗЕМЕТРЕСЕНИЕТО

  1. Изчакайте излъчването на информация за затихване на земните трусове и отминалата опасност.
  2. Можете да влезете в жилището си само след основен оглед на сградата и проверка, направена от компетентните органи.
  3. Не претоварвайте телефонните линии с ненужни телефонни разговори, кратко съобщете на близките си, че сте живи и здрави.
  4. Спазвайте висока лична хигиена и не пийте вода от непроверени източници. След земетресение има опасност от възникване на епидемии.
  5. По време на бедствия нараства престъпността, бъдете внимателни, пазете имуществото си и сигнализирайте при констатиране на нередности.