62-ма души са вече заразените с коронавирус в България. Във ВМА от 95 направени проби четири са положителни. Хората се намират под домашно лечение. 145 проби са направени в Националната референтна лаборатория. Шест са положителните резултата.

Това съобщи на редовния брифинг председателят на Националния оперативен щаб за борба с разпространението на COVID-19 ген. майор проф. Венцислав Мутафчийски. Две от положителните проби са от село Василовци, откъдето бяха мъжът и жената, които починаха в „Пирогов“. Всички останали проби са от софийски болници.

Във ВМА има настанени 10 души, в „Пирогов“ - двама, в Александровска болница - двама, в Габрово - двама и в Плевен - четирима души.

Премиерът Бойко Борисов и ген. майор проф. Венцислав Мутафчийски са изследвани във ВМА за коронавирус. Резултатите от всичките изследвания са отрицателни. Изследвани са и всички членове на Националния оперативен щаб. Техните проби също са отрицателни.

В началото на брифинга ген. майор проф. Венцислав Мутафчийски се появи с предпазна маска.

„Защо съм маска? Защото си уших маска от два ластика и три слоя марля. Ето я сложната маска“, каза той, сваляйки я от лицето си.

Той съобщи за допуснато грубо нарушение на правилата, за което прокуратурата ще се самосезира. Човек с положителна проба за коронавирус от Лом е изпратен в Александровска болница, което по думите на Мутафчийски е грубо нарушение на правилата за лечение на инфекциозните болести.

Главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев от своя страна съобщи, че се добавят в списъка още страни, от които при пристигането у нас всички ще подлежат на задължителна карантина. Това са Франция, Германия, Швейцария, Великобритания и Нидерландия.

Венцислав Мутафчийски съобщи и за друг проблем, който е забелязал през последните дни. А именно презапасяването с ненужни лекарства.

„В момента се изкупуват безумни количества лекарства, които не са необходими. След това те дори не могат да се изхвърлят в кофата, защото това е безотговорно. А те ще стигнат до боклука, бъдете сигурни. Някои от лекарствата не могат да свършат никаква работа. От този момент тръгват инспекторите и ще се отнемат лицензите на всички аптеки, които продават без рецепта антибиотици и какви ли не други неща. Това е безумие, което трябва да се прекрати, дори и със силови мерки. Тонове антибиотици се изкупуват, след като вирусите не се лекуват с тях“, заяви Венцислав Мутафчийски.

В света 173 000 души са заразени с коронавирус. Смъртните случаи са 6660. В Румъния има скок с 19 случая и там общо са 158. В Гърция са 331, в Австрия и Белгия има над 1000 случая. В Германия случаите са с 430 повече от сутринта, с което общият им брой е 6248. В Испания случаите са с 800 повече и общият брой в страната е 8794.

  • 239 са новите случаи на COVID-19 у нас
  • 262 са новите случаи на COVID-19 у нас
  • Новите случаи на коронавирус у нас са 275
  • 457 са новите случаи на COVID-19 у нас
  • 126 са новите случаи на COVID-19 у нас
  • 153 са новите случаи на COVID-19 у нас
  • 313 са новите случаи на COVID-19 у нас
  • 332 са новите случаи на COVID-19 у нас
  • 359 нови случая на COVID-19 у нас
  • Трайно намаление на пациентите с COVID-19 в болниците

 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!