387 българи са станали жертви на трафик на хора за първите девет месеца на тази година. 258 от тях са трафикирани с цел сексуална експлоатация, 56 - с цел принудителен труд, а 51 са бременни жени с цел продажба на бебетата им.

Това обяви секретарят на Националната комисия за борба с трафика на хора (НКБТХ) Камелия Димитрова по повод Европейския ден за борба с трафика на хора.

Основните усилия на комисията са по превенция по линия на трафик с цел сексуална и трудова експлоатация.

„През 2018 г. в рамките на три месеца достигнахме над 2 милиона души активни потребители в социалните мрежи чрез интернет базирана кампания“, поясни Димитрова.

На фона на данните се наблюдава спад на непълнолетните лица, станали жертва на трафик.

„В последния доклад на ЕК се посочва, че 20 532 мъже, жени и деца са били регистрирани като жертви на трафик на хора в ЕС в периода 2015-2016 г.“, каза Николай Проданов, зам.-министър на правосъдието.

„България, заедно с Кралство Нидерландия, е съръководител на дейност за превенция на трафика на хора в ЕС в рамките на EMPACT и по този повод в последните две години МВР домакинства два европейски форума, на които представихме своя опит в превенцията, както и добрите практики в борбата с престъплението“, обясни Стефан Балабанов, зам.-министър на вътрешните работи.

„Превенцията на насилието и всички форми на експлоатация, злоупотреба и трафик на деца, както и оказването на защита, подкрепа и реинтеграция на жертвите са сред водещите приоритети в държавната политика за закрила на детето”, каза от своя страна Мариела Личева, зам.-председател на Държавната агенция за закрила на детето.

Бе даден старт на информационна кампания с фокус правата на жертвите на трафик. Тя се осъществява по инициатива на Европейската мрежа за превенция на престъпността и Европол и ще се проведе едновременно в 24 европейски страни.

Основната цел на кампанията е да информира жертвите на престъплението или потенциалните такива къде могат да получат информация, помощ, подкрепа, както и да насочи вниманието им към това, че те имат права, признати и гарантирани на територията на цяла Европа.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!