Заразените с коронавирус у нас са вече 243 души. Установен е още един случай в София. Заразеният не е настанен в болница, съобщи на редовния сутрешен брифинг на Националния оперативен щаб ген.-майор проф. Венцислав Мутафчийски.

В "Пирогов" има четирима интубирани пациенти, които са в тежко състояние, като случаят с един от тях е особено тежък. Мутафчийски допусна, че може да има и лош изход от лечението му. Седем души, настанени в спешната болница, са в добро състояние.

"Във ВМА има двама болни, които са на ръба на дихателна недостатъчност. Засега удържат положението", поясни Венцислав Мутафчийски.

Щабът ще е предложи на министъра на здравеопазването да продължи мерките, които изтичат утре, до 12 април в същия обем.

Ще бъде предложено и в заповедта да отпадне поименното изреждане на страните, от които трябва да бъдат карантинирани всички пристигнали и да бъде за всеки един, който пристига в България от чужбина. Чужденците, които идват у нас, ще трябва 14 дни да бъдат под карантина и да удостоверят къде ще я прекарат.

"Обсъждаме да се изработи стратегия за тези лица, които са здрави, но с вирус, кога може да преценим, че те са стабилни, няма опасност за здравето им и могат да бъдат вкъщи, да си довършат лечението, а не да се чака в клинична обстановка да се свърши това. Сега може да си го позволим, но ще дойде време, когато няма да може да си го позволим - да стоят здрави хора в болниците, а други да умират пред тях. Ние мислим с много стъпки напред", обясни още председателят на оперативния щаб.

Той призова всички лекари в страната да тестуват хората с респираторни заболявания. Това е изпратено и със заповед, но има данни, че на места тя не се спазва. В тези случаи се реагира с органите на РЗИ.

Венцислав Мутафчийски допълни, че има голям наплив от дарители. Вчера лице е заявило, че ще дари 1 000 000 лв. Има информация за много болници, които са в критично състояние и затова вербално щабът насочва дарителите именно натам.

Той отново припомни симптомите, които говорят за тежко протичане на болестта – болка в гърдите, упорит задух, посинели устни и упорита температура над 38 градуса.

COVID-19 в числа
Заразени* Нови случаи Починали Излекувани
България 2 560 22 146 1 206
Света 6 528 538 87 256 385 179 3 107 724
Заразени* Нови Починали
България 2 560 22 146
Света 6 528 538 87 256 385 179
* Общ брой случаи, вкл. починали и излекувани. * Общ брой случаи, включително починали и излекувани. Източник: Worldometer