200 души в Плевен са поставени под домашна карантина. Всички проби на контактни лица, които са обработени днес, са отрицателни, но в рамките на деня бяха взети проби на нови хора. Техните резултатите ще станат ясни утре. Новите хора, които се изследват са, медицински персонал от болниците, студенти, които са били на стаж в лечебното заведение, и работници, дошли от Италия и Испания.

Зъболекарите в района поискаха от РЗИ инструкции как да действат при създалата се ситуация. Градът постепенно се адаптира към нея.

Заради затворените детски градини, докато д-р Надежда Кирова работи, съпругът й - също зъболекар, си е вкъщи да гледа детето. Д-р Кирова разказва, че пациентите масово се обаждат да питат дали клиниката е отворена предвид случаите на коронавирус в града.

"С цел да се ограничи достъпа на много хора в кабинетите, молим всички, които идват да са без придружител, изключваме децата, те идват с родителите", обясни д-р Надежда Кирова, лекар по дентална медицина в Плевен.

В клиниката се спазват строги правила за почистване и дезинфекция, а по телефона доктор Кирова пита всеки, който има записан час, дали е бил в чужбина, контактувал ли е с хора от засегнатите държави и има ли симптоми на вируса. Чак тогава решава кой да седне на зъболекарския стол. 12-годишната Далия е тук с майка си, вкъщи двете също говорят за коронавируса, но без паника.

"Говорим, да. Тя е малко по-притеснена от мен, обяснявам й, че всяка година се появяват такива неща и трябва да ги преминем", каза Албена Михайлова, майка на Далия.

В аптеките в града пациентите също влизат по един, за да не се струпват хора в помещенията.

Силвия се запасява с ръкавици и спирт. Като управител на хранителен магазин казва, че е длъжна да се грижи за хигиената в него.

"Не ни притеснява, но понеже съм в хранителен обект и просто се задължавам аз самата да го правя", обясни Силвия Николова.

Междувременно, проби за новия коронавирус бяха взети медици, от студенти и от италианските работници на строежа на газопровода "Балкански поток" в района, нищо че нямат симптоми.

"В града се получи безпокойство във връзка с контингента от италиански работници. Искам да успокоя хората, че те са обхванати, не се движат безконтролно", заяви д-р Николай Деков, РЗИ-Плевен.

Всичките 140 проби на контактните лица и медицинския персонал в Габрово са отрицателни.

Удължаването на ваканцията за учениците вече е под въпрос, но са в ход нови мерки за всички детски и учебни заведения. Ще се измерва температурата на всеки, тази мярка застигна дори съда. Магистратите отмениха и откритите съдебни заседания.