16 души, регистрирани с COVID-19, са загубили битката за живота си през последните 24 часа. Повечето от тях са имали  придружаващи заболявания.

204 са новите случаи на COVID-19 в рамките на денонощието.

Положителни са близо 5 на сто от направените PCR тестове.

Ще има ли затягане на мерките?

"Към настоящия момент мерките, които са в България са абсолютно достатъчни, те са нека да ги наречем "меки мерки", категоричен беше министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов.

Аргументите бяха базирани на това, че у нас броят на новите случаи за последните две седмици намалява спрямо предходните две.

"Към настоящия момент няма съществен натиск върху болничната система на територията на република България, имаме ясен план, в който е разписан какво се случва във всеки един момент при увеличаване на натиска върху системата", допълни Ангелов.

Този план например казва, че при над 350 нови случая на ден болниците ще разкрият 8415 легла.

Междувременно, по настояване на футболни фенове, се обмисля да се разреши публиката на стадионите. Здравният министър определи това като „компромис“, който може да бъде допуснат, при условие че всички противоепидемични мерки са гарантирани.

Най-вероятно ще важи ограничението до 1000 души на сектор, при засилено полицейско присъствие. Обмисля се и внедряването на инспектори от РЗИ на стадионите.

Огнища на заразата: Домовете за възрастни хора

93 са заразените в частния дом за възрастни хора във Варна, който се проверява от Прокуратурата. Повечето от хората са изолирани на два етажа в дома, малка част са настанени в болница.

"Най-удачно е самите пациенти да останат на място, да не ги пръскаме по болниците, всички са трудно подвижни над 80 г., осигурен е рентгенов апарат и лекарства", коментира областният управител на Варна Стоян Пасев

Първият заболял в дома е касиерката, а вторият - лекар, който работи и на летището във Варна. Възможно е заразата да е плъзнала от тях, но властите все още установяват какъв е бил случаят.

В дома за стари хора в Русе, който също стана огнище на заразата, са допускани срещи на потребители с близките им, макар и до оградата. Имало и кафене в дома, в което влизали външни хора.

Проблемът и в двата дома е контролиран, заяви здравният министър.

Тенденциите от началото на пандемията у нас

Първият случай в България беше засечен на 8 март. За последната седмица броят на случаите средно за ден е 220. Това е по-малко, отколкото в последните седмици на юли.

Броят на активните случаи нараства осезаемо от два месеца насам. На 6 юни те са били едва 963. А по последни данни активните случаи у нас са 5071.

Пик на смъртните случаи имаше и на 4 юни с 13 починали. Тогава обаче среднодневният брой смъртни случаи на седмична база беше под 5. Тази граница беше премината в последните 2 седмици. Актуалното число към момента е 9.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!