Всеки има право на протест, но струпването на много хора на едно място е нещо, което от медицинска гледна точка трябва да бъде контролирано. Това коментира здравният министър проф. Костадин Ангелов в отговор на въпрос на bTV.

„Моят съвет към тези хора – нека изразяват гражданската си позиция, спазвайки мерките, които даваме. Нека да носят предпазни маски. Виждам, че голяма част от тях го правят, някъде не го правят“, коментира той. По думите му може да се твърди, че „протестите са място, на което може по-лесно да се разпространи вирусът“, като той даде пример с полицаите, охранявали протеста и след това дали положителни проби за COVID-19.

Заради това и министърът апелира и за личната отговорност на гражданите по отношение на техните възрастни и хронично болни близки: „При ходенето на протест, връщането вкъщи при тези хора ги излага на риск“.

„В момента страната се намира в тежък момент – той е за всички нас (…) Пазенето на всеки един от нас и на нашите близки зависи само от нашите решения“, подчерта здравният министър.

В същото време стана ясно, че предстоят срещи с футболните клубове и агитките, като целта е да има мачове с публика, но при строго спазване на мерките срещу коронавируса.