140 нови случая на COVID-19 у нас. Направените в понеделник тестове са рекордно много - 4525, сочат данните на Единния информационен портал. Общият брой на заразените у нас е 4831.

Четирима са починалите за последните 24 часа, с което общият брой на фаталните случаи от началото на епидемията е 223.

Починали са мъж на 54 г. с диабет, астма и сърдечно заболяване, мъж на 72 г. със сърдечно и хронично неврологично заболяване, жена на 69 г. с диабет и сърдечно заболяване и жена на 64 г. с диабет и сърдечно заболяване.

60 от положителните случаи за коронавирус са от завода в Смолян. От днес заводът за авточасти възстановява работа - с намален наполовина капацитет. Ще се изпълняват единствено спешни поръчки при строги противоепидемични мерки.

Добрата новина - запазва се тенденцията заразата да е предимно на отделни огнища. Често - в отделни фамилии.

Расте  броят на хоспитализираните, което налага увеличаване на капацитета на болниците, които са 434, като от тях 31 са в интензивно отделение. Излекуваните през последното денонощие са 74.

Разпределението по области е : Благоевград - 1; Бургас - 5; Варна - 6; Враца - 1; Кърджали - 4; Кюстендил - 4; Пазарджик - 9; Плевен - 3; Пловдив - 7; Разград - 2; Сливен - 3; Смолян - 60; София област - 3; София град - 21; Търговище - 1; Хасково - 2; Шумен – 8.

Националната информационна система показва, че при общо 404 лица-медицински служители у нас е потвърдена коронавирусна инфекция. Нови 10 случая са регистрирани през изминалото денонощие, като 2 от тях са установени при лекари, 5 - при медицински сестри, 2 - при санитари и 1 - при друг медицински персонал.

Дете от детска градина "Ален мак" във Варна е установено с положителна проба за COVID-19, съобщиха от дирекция "Образование и младежки дейности" в община Варна. Днес втора А група в градината ще бъде затворена. От общината увериха, че е създадена организация за уведомяване на родителите.

Нови двама заразени с ковид-19 във Вагоно-ремонтния завод в гр Септември

Междувременно стана ясно, че има 9 нови положителни проби за COVID-19 в Пазарджишка област през последното денонощие. За това информира кореспондентът на bTV в региона. 

Две от пробите са на работници от Вагоно-ремонтния завод в гр. Септември – мъж на 56 г. от гр. Пазарджик и на 51 г. от с. Семчиново, поставени на домашна изолация.

Така общият брой заразени служители на предприятието, в което работят 1500 души, е вече 14.

В Хасково пък няма заразени с COVID-19 след срещата с Григор Димитров. Под карантина бяха поставени 22-ма.

Главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев заяви, че увеличението у нас е част от цялостния ръст на в Европа и на Балканите. У нас темпът на нарастване е по-нисък, но това не бива да ни успокоява, допълни той.