Над 1000 души с COVID-19 у нас вече са здрави. Добрата новина съобщи тази сутрин главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Само 8 са положителните проби през последното денонощие от изследвани 1725.

Още двама са починали с вируса от дома за стари хора в Кула.

Ще отпадне задължителната 14-дневна карантина при влизане в България, както и за българи и чужденци от страните в Европейския съюз, също и за тези от Сърбия и Република Северна Македония.

Карантината обаче остава в сила за 8 страни в Европа, в които през последните две седмици има висока заболеваемост. Това са: Швеция, Великобритания, Белгия, Ирландия, Португалия, Испания, Малта и Италия.

Изключенията от предишните заповеди са за членове на семейства, екипажи на самолети, международни шофьори.

От щаба припомниха и някои важни правила за маските и ръкавиците, след като вчера стана ясно, че предпазните средства няма да отпаднат скоро. „Носенето на маска е важно тогава, когато сме в закрити пространства, с много хора и контактуваме с тях. Това е ключовото“, каза доц. Кунчев. Той припомни, че тя трябва да се носи така, че да покрива носа и устата.

„Горе долу по същия начин стоят нещата с ръкавиците. Ако ние не ги сменяме често, ако ние не ги дезинфекцираме, това че сме с ръкавици по никакъв начин не намалява риска“, посочи доц. Кунчев.