63 са новите регистрирани случаи на коронавирус у нас за последните 24 часа. 25 от тях са приети в болници. С това общият брой на заразените в България е вече 1234. Увеличението е с 5,4% спрямо вчерашния ден.

Това каза ген. Венцислав Мутафчийски на редовния сутрешен брифинг на Националния оперативен щаб.

Излекувани са 197 души, или 16% от всички заразени лица. Четирима са новите излекувани. Един е от „Пирогов“ – лице, което е интубирано 38 дни. Това е трети интубиран, който е оздравял.

За денонощието са починали двама души и така общият брой става 54 - 4,4% от всички заразени. Мъж на 95 г. от Инфекциозната болница в София е починал. Той е бил с множество придружаващи заболявания. Жена 73 г. е починала в „Пирогов“ - също с придружаващи заболявания.

Най-много от новите случаи са регистрирани в Плевен – 19. Седем са от завод "Мизия", петима са контактни на работещи там, а седем са настанени в университетската болница.

В София случаите са 16. Във ВМА са двама, в „Пирогов“ – двама, в „Света Анна“ – един, в ИСУЛ – един. Амбулаторните са 10.

Във Видин има седем установени нови лица. В Благоевград – пет, в Бургас – четири, в Кюстендил – три, в Стара Загора – три, в Силистра – две, в Пазарджик, Перник, Пловдив и Ямбол – по едно.

Има два нови случая на заразени деца – в Плевен момче на 4 години и в София момиче на 12 години. Те са с лека симптоматика и не са в болница.

Има шест нови заразени от медицинския персонал. В София един санитар в Първа АГ „Света София“ и във Видин – петима. Общият брой на заразените медици досега е 135 души – 11% от всички заразени.

В болница са 285 души. Броят на пациентите, които са в интензивно отделение, е 41 души.

Четирите нови случаи в Бургас са на семейство, върнало се от Италия за Цветница и заразило и други близки. Положителен резултат за коронавирус са дали две жени на 53 г. и 48 г. (сестри), баща им на 77 г. и синът на едната жена - на 34 г.

Майката и синът се завърнали с личен автомобил. Влезли са в България през Видин. Завърнали са се в Бургас за празника във фамилната си къща в бургаски квартал.

Заразили са 77-годишният мъж- и 48-годишната жена. Направили са си тестове в частна лаборатория. Вчера двете жени са се влошили и са били настанени в Инфекциозно отделение на УМБАЛ.

Така пациентите в морския град стават 13. Общото състояние на настанените засега е добро, с изключение на един от тях, който е на терапия с кислород, но не е интубиран. В инфекциозното в Айтос вече няма пациенти с коронавирус.Там ще се настаняват заболелите от други инфекциозни заболявания, съобщиха от общината.

"В неделя ще се проведе експеримент, при който ще се създаде организация за посещение на паркове. Ще се извърши наблюдение дали това нещо се спазва. Искрено се надяваме, че хората ще спазват физическата дистанция и ще стане възможно да могат да се разхождат в парковете", обясни ген. Мутафчийски.

  • МЗ предлага: Заразените с COVID-19 да останат вкъщи 14 дни, а контактните – 10 дни
  • 442 са новите случаи на COVID-19 за денонощие у нас
  • Има или няма карантина за учениците при болен от COVID-19?
  • COVID-19 и ваксините: 14-дневната заболеваемост продължава да се покачва
  • Скок на заболелите от COVID-19 и грип у нас
  • Ръст на заразените с COVID-19: Над 3200 души се ваксинираха за последните три дни
  • Ваксинация срещу COVID-19: МЗ осигурява 1,3 милиона ваксини на Рfizer/Biontech
  • Без карантина за коронавирус: Здравните власти предлагат отпадането на задължителната изолация
  • Близо 3 млн. COVID тестове са останали неизползвани в училищата
  • У нас за първи път установиха варианта XBB.1.5 на COVID-19