Жители на сливенския квартал „Надежда“ заплашиха с камъни екип на bTV при опит да се провери дали се спазват противоепидемичните мерки в района. Това принуди екипът да позвъни на спешния номер 112.

Местните са пробили дупка в бетонна стена, която беше издигната, за да се спре безконтролното излизане от квартала заради разпространението на коронавируса.

Снимка: btvnovinite.bg

Десетки граждани излизат, въпреки че полицията патрулира около квартала. В „Надежда“ живеят около 25 хил. души, а на входа има контролно-пропускателнен пункт. Те живеят в постройки без ток и вода.

Снимка: btvnovinite.bg

Полицаите следят хората да не излизат на групи и без маски. Такива патрули има на още две места, но се оказва, че мерките не работят, защото инфекциозните отделения са пълни и броят на болните расте.

Снимка: btvnovinite.bg

Институциите също признаха, че действията не са ефективни.

От автомивката между гарата и квартал „Надежда“ Георги всекидневно вижда групи от хора. Именно това и го кара да позвъни на спешния телефон 112.

В кварталите „Надежда“ и „Речица“ има пик на заразените с COVID-19

Снимка: btvnovinite.bg

Областният управител на Сливен Чавдар Божурски заяви, че мерките, които се прилагат, не са достатъчно ефективни. По думите му нищо не би го спряло да предпиеме и други мерки – като затварянето на квартала.

Инфекциозните отделения са пълни, а лекарите искат помощ от частните болници. Новите мерки предвиждат карантина за няколко семейства, ако живеят в една сграда.

Снимка: btvnovinite.bg

В търсене на изход от тежката ситуация държавата ще работи с пастори, медиатори и ромски лидери. Дали това ще има ефект и ще се стигне ли до затваряне на квартал „Надежда“ – предстои да стане ясно.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!