12 пакета с кокаин са открили и задържали служителите на ГКПП „Дунав мост“ при Видин. Те са били пренасяни от софиянец, съобщават от Агенция „Митници“.

Под ръководството на Окръжната прокуратура във Видин се водят действия по разследване по досъдебно производство за контрабанда на високорисково наркотично вещество – престъпление по чл. 242, ал. 2 от НК.

Около 5 часа на 9 октомври в района на ГКПП „Дунав мост“ при Видин митническите служители спрели за проверка лек автомобил, влизащ в страната от Румъния.

Превозното средство било отклонено за проверка с мобилна рентгенова система, при която в областта на задната седалка – между облегалката и багажника, била установена преграда с необичайни плътности.

При физическата ѝ проверка митническите инспектори открили 12 пакета с неправилна форма, опаковани с прозрачно фолио, с общо тегло 7315 грама.

Съдържащото се в тях вещество е дало положителна реакция за кокаин при тестването с полеви наркотест.

Допълнително от тайника е бил изваден и GPS тракер, поставен в работна ръкавица.

 

С постановление на прокурор от Окръжната прокуратура във Видин водачът на автомобила И.С. от София е привлечен в качеството си на обвиняем и е задържан за срок до 72 часа.

В съда е внесено искане за вземането на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо него.

За извършеното от обвиняемия престъпление законът предвижда наказание „лишаване от свобода“ от 10 до 15 години и глоба в размер от 100 000 до 200 000 лева.

Също на 9 октомври, но на ГКПП „Капитан Андреево“ митническите служители са открили 13,028 килограма кокаин, укрит по тялото на мъж, който е пътувал като втори шофьор на товарен автомобил.

Камионът е с чужда регистрация, а двамата шофьори са турски граждани, обясняват от Агенция „Митници“.

Снимка: Агенция „Митници”

Пред митническите органи водачът на товарната композиция представил редовни документи за превозваната стока от Германия през България за Турция. При проверката не са били открити нарушения.

Преди контролните действия обаче вторият шофьор М.М. напуснал превозното средство, което провокирало митнически служител да му извърши личен преглед.

Така било установено, че в бельото на мъжа били открити общо 13 пакета, съдържащи бяло прахообразно вещество, което при тестване с полеви наркотест реагирало на кокаин. Той е на обща стойност 1 345 040 лева.

По случая също е образувано досъдебно производство от разследващ митнически инспектор. Разследването се провежда под надзора на Окръжната прокуратура в Хасково.

С постановление на наблюдаващия прокурор 36-годишният турски гражданин М.М. е бил задържан за срок до 72 часа.

Последвайте ни за още актуални новини в Google News Showcase

Последвайте btvnovinite.bg във VIBER

Последвайте btvnovinite.bg в INSTAGRAM

Последвайте btvnovinite.bg във FACEBOOK