114 години по-късно, официалните чествания за историческия акт по традиция са в старата столица Велико Търново. 

Именно във Велико Търново, на 22 септември 1908 г. княз Фердинанд прочита Манифеста за независимост. И тази година паметната дата беше отбелязана с тържества и възстановки. 

В този момент на площад "Цар Асен I" са разположени ротите на Националния военен университет "Васил Левски". 

Денят започна със слънце и с широко отворените двери на църквата "Свети Четиридесет мъченици”, където княз Фердинанд обявява българската независимост

"Не само за нашия град, но и за цяла България да отстояват това, което е прокламирано в Манифеста за независимост, защото независимостта на България е важна и днес", заяви Соня Петрова от Квартет "Ангелски гласове" във Велико Търново.  

Манифестът отекна в подножието на "Царевец", както преди 114 години.

"Независимостта идва след свободата", каза Славея Сънкова от СУ "Вела Благоева”. 

"Ако погледнете горните наши предци, които не са се страхували да се опълчат срещу всички велики сили с една опасност от война и поведението на една съвременна България, която се е навела по Тодор Живковски, като минем през изборите, през една война, която е обявена на цивилизования свят, ще видите, че има нужда от Независимост и мисъл за Независимост", каза историкът проф. Милко Палангурски. 

"Днешният празник по-скоро ни е необходим като ценност. А и като величината на онези личности", заяви учителят по история в СУ" Вела Благоева" - Велико Търново Йордан Райков. 

Под звуците на църковни камбани празничното шествие пое към "Царевец". 

"Чувството да си тук е прекрасно. Просто и искаме да уважим празника и затова всички сме се събрали днес", каза Анна-Мария Григорова. 

За празничното настроение допринесоха и военните духови оркестри.

Очаква се денят да завърши с тържествена заря-проверка.