Нулевата ставка за насъщния да остане до края на юли следващата година. Това предстои да реши правителството до месец. bTV проверява усетиха ли потребителите липсата на данъка по джоба си.

В семейството на Ани ядат по 3-4 хляба седмично. Жената казва, че не е усетила ефект от нулевото ДДС за насъщния.

„Преди година-две - 1,80-1,90 лв. Сега е над два лева. Очаквам да се задържи същата цена на този етап“, казва тя.

От бранша са категорични, че липсата на данъчна ставка се е усетила веднага - въпреки скъпия ток цените са надолу. Не очакват да има нов скок.

„Тъй като при брашното и да има сега повишение на борсовата цена, ние ще усетим на по-късен етап, тъй като в момента използваме партиди, които са пакетирани 3-4 месеца. На този етап нямаме разлика в цената“, казва Невена Айвазова, собственик на пекарна.

Според икономисти обаче ефектът от 0% ДДС е бил кратък и към днешна дата не оказва влияние върху цената на хляба.

„За сравнение - от началото на 2022 г. е нараснала с 18%. Междудругото в същия период пшеницата е спаднала с близо 20%“, посочва Лъчезар Богданов, главен икономист в ИПИ.

Проверка на bTV показва, че белият нарязан хляб в София струва между 2 и 2,20 лв. Същият тип, но местно производство в Ямбол струва между 1,50 и 1,70 лв.

„Цената на хляба е височка, качеството не е добро“, смята Цветана Митева.

Експерти смятат, че тези мерки за подпомагане са рискова игра и може да доведат до разрушаване на данъчната система. Окончателното решение за данъка върху хляба предстои да стане ясно през ноември.