Хлябът е поевтинял, но не колкото се очакваше. Това показват резултатите от второто проучване на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ.

Цената е спаднала с между 1 и 11%, а тази на брашното -  между 8 и 11% спрямо края на юни. Според синдиката се е очаквало по-значително намаление.

КНСБ отчита, че понижението на цените спрямо юни е следвало да бъде около 83-87 стотинки за килограм за масово произвежданите видове хляб, но реално установеното намаление е около 30 стотинки.

Поевтиняването на хляба не е еднакво навсякъде в страната. С падането на ДДС, най-масовият хляб в Хасково поевтиня с 25 стотинки. Така за 500 грама се плаща 1,35 лв.

Сметките на собственичка на магазина показват, че хлябът е поевтинял с размера на отпадналия данък - 20 на сто.

Данните от проучването на КНСБ показват, че освен в Хасково, по-сериозно поевтиняване има и в Ямбол, Добрич, Русе и Бургас. В останалите региони - с между 1 и 11%.

Според един от производителите на хляб определящо за цената е не само ДДС. Затова нулевата ставка не се отразила при всички видове.

„Проблемът е, че постоянно растат цените на консумативи и суровини към нас. Сол - повишена цена, мая- 40 %, опаковки. Всичко това е свързано с доста суровини, които всяка седмица астат. Просто ние сме в безизходица“, каза Ясен Бозуков – прокурист на Хлебозавод – Хасково.

Половината от себестойността на хляба идва от брашното, което вече също е без ДДС. А неговата цена зависи от зърното. Според зърнопроизводителите то се е сринало до 650 лева за тон.

"Пикът беше преди украинците да кажат, че ще има коридор и ще започнат да изнасят стока. В един момент имаше предложения, от 700 лева за хлебна пшеница. За голямо съжаление тази цена падна, казвам за съжаление, защото разходите наистина са огромни“, обясни Радостина Жеков, която е зърнопроизводител.

Заради ниските изкупни цени и високите производствени разходи, зърнопроизводителите излизат на протест. А в магазина в Хасково клиентите се надяват исканията на бранша за по-скъпа пшеница да не оскъпи отново хляба им.