Държавата ще ни връща пари срещу предоставени касови бележки. Това предложение на финансовото министерство предизвика разнопосочни коментари.

Министерството на финансите предлага ново данъчно облекчение с промените в Закона за доходите на физическите лица. Бонусът ще се дава срещу регистриране на документа за плащане в Националната агенция по приходите (НАП). На хората, които са запазили и качили в системата на НАП касовите си бележки, ще се приспада от годишната данъчна основа 0,5 % от платения ДДС.

Сумата обаче не може да бъде по-голяма от 100 лв. месечно, пише още в законопроекта.

Според експертните оценки дори да регистрираме касови бележки за значителни суми, финансовият ефект за нас потребителите няма да е значителен. Според финансовото министерство обаче трябва да се стимулират хората да взимат касовите си бележки – нещо  което в момента малко хора правят в търговските обекти. Мотивът за подобна мярка е, че тя е доведе до изсветляване на икономиката.

Подобни мерки работеха преди години, когато НАП направи специална лотария с касови бележки, като спечелилите получаваха телевизори и смартфони.

От ГЕРБ обявиха, че не одобряват друга данъчна идеята – да се дава награда на граждани, които подадат сигнал за укриване на данъци. Идеята на финансовия министър не срещна одобрени и от ДПС и БСП.