Търговците прогнозират, че нулевата ставка за хляба и брашното ще намали крайните цени за потребителите. Притесненията им обаче са как липсата на компенсации за цената на тока ще се отрази върху цената на насъщния.

Доскоро Радостина Владимирова купува хляб почти всеки ден. Казва, че в сравнение с миналата година цените са почти двойни.

„Абсолютно безбожни. Със сигурност около 80 стотинки нагоре“, добавя тя.

Не вярва, че нулевата ставка ще промени цената на хляба в магазина, която в момента е 2,20 лв. Ако това не се случи, е намерила свое решение.

„Ние лично ще намалим консумацията на хляб“, заявява тя.

Производителите са категорични, че отпадането на ДДС ще доведе до спад в цените.

„Зависи от вида на хляба да кажем между белия и хляба и от лимец има огромна разлика в цената, самите суровини са на различна цена, така че 20%, т.е. между 40 и 90 стотинки за някой хлябове може и до лев да бъде цената надолу“, заяви собственикът на пекарна Невена Айвазова.

Търговци прогнозират, че с отпадането на ДДС върху брашното, би трябвало да намалеят не само цените на хляба, а и тези на тестените изделия. Браншът обаче прави и други калкулации заради цената на тока

„Не можем да гарантираме, че като на сегашната цена като влезе в сила 0% ставка ние ще махнем ДДС-то, но ако ни се увеличат производствените разходи ще направим прекалкулиране  и пак ще се повиши цената. Не казвам, че ще е 20%, но зависи каква ще е цената на мегават като махнем компенсациите“, добави Айвазова.

От браншовата организация се въздържаха от коментар, докато не стане ясна рамката, по която ще се калкулира нулевата ставка.