България вече има златен медал на световното първенство по самбо за мъже и за жени и бойно самбо, което се провежда в Минск с участието на рекорден брой държави - 64.

Във финалната среща в категория до 64 килограма при жените Ваня Иванова победи изключително силната Елисавета Алиева от Тюркменистан с 2:0 и спечели златния медал. Световната шампионка Ваня Иванова е състезателка на ЦСКА и има в кариерата си и златен и сребърен медал от европейски първенства по самбо.

България спечели още един бронзов медал в спортното самбо - Мартин Иванов в категория до 68 килограма. Световен шампион в категория до 68 килограма стана Денис Давидов от Русия.

 Днешните състезания в спортното самбо обаче донесоха и едно голямо разочарование за българите - Мария Оряшкова, световна и шесткратна европейска шампионка, в полуфиналните срещи получи тежка контузия на коляното и приключи участието си в световното първенство. България спечели и два сребърни медала в състезанията от световното първенство по бойно самбо - Генко Иванов и Борис Величков.

В категория до 100 килограма Генко Иванов загуби на финала от Сергей Колбасов (Беларус). В категория до 82 килограма Борис Величков загуби с 0:1 след съдийско предупреждение от Андрей Андреев (Русия). Мартин Маринков (България) пък спечели бронзов медал в бойното самбо в категория над 100 килограма.

В неделя световното първенство продължава, като на старт ще застанат четирима български самбисти.