„Бизнесът в тези региони е закъсал. Индустрия никаква. Тютюнът намалява, картофите от Полша са по-евтини. Животновъдството – ниска изкупна цена, липса на потребление. Един от малкото поминъци, които могат да се развиват е туризмът”. Това каза в студиото на „Тази сутрин” Филип Цанов, председател на сдружение „Природата за хората и регионите”, който беше един от организаторите на протестите в защита на новия Закон за горите.

„Какъв е изборът на тези хора – или да седят тука, или да отидат в чужбина.”

Цанов призна, че има нужда от защитени територии, но отбеляза, че 30% от страната попадала в рамките на „Натура”. По думите му промененият Закон за горите не застрашавал защитените територии.

„Законодателят си е свършил прекрасно работата. Предишният закон беше глупав и спираше всяка инвестиция,” каза Цанов и отбеляза, че „за 20 години, с изключение на Банско, едно пиронче не е забито.”

Протести в защита на промените в Закона за горите се проведоха в Банско и Разлог. Вчера и жители на Сапарева баня изразиха недоволството си от наложеното президентско вето след съпротивата срещу закона от страна на природозащитници и екоактивисти.

Балансът е най-важен смята Филип Цанов от сдружение „Природата за хората и регионите”. „Скиорите не искат да пречат на еколозите, нека природозащитниците да бъдат така добри и те да не пречат на туристите,” каза той.

По думите му едва 0,05 от горските територии се използват за ски туризъм. „За всяко съоръжение – едно лифтче, един склад – се иска екологична оценка. Контролът в момента е тотален.”

Филип Цанов каза, че ако не може да бъде постигнат компромис между хората от регионите, за които новият Закон за горите е добро решение и природозащитниците, които му се противопоставят, би могло законът да отиде във Върховния административен съд.

Защитниците на промените в закона ще пренесат протеста си в столицата. „Няма да блокираме кръстовища,” обеща Цанов и каза, че Столична община е разрешила техния митинг... „да се чуе и да се види, че има и такива хора.”