Мадона покори Рио де Жанейро с "исторически" концерт за близо 1,6 милиона души, като превърна прочутия плаж Копакабана в гигантска сцена, съобщиха световните агенции.

Безплатният концерт бе последният от световното ѝ турне The Celebration Tour, което започна през октомври миналата година в Лондон.

Кралицата на поп музиката откри шоуто на Копакабана с хита си от 1998 г. Nothing Really Matters. Публиката на плажа ѝ отвърна с възгласи и аплодисменти. Стотици наблюдаваха спектакъла от прозорци и балкони на жилища и хотели по крайбрежната алея.

Хеликоптери и дронове прелитаха над гигантската сцена, пише БТА.

"Тук сме на най-красивото място на света. Това място е магическо", обърна се Мадона към публиката.  

От градската управа очакваха около 1,5 милиона души публика на плажа - почти 10 пъти повече от рекордната публика на концерт на Мадона през 1987 г. в Париж, когато се събраха 130 000 души. Официалният сайт на изпълнителката определи шоуто като най-мащабното в 40-годишната ѝ кариера.

В дните преди концерта почитатели се тълпяха около хотел "Копакабана Палас", където Мадона е отседнала, с надеждата да я зърнат поне за малко. Вчера по обед пред входа на хотела се бе струпала огромна група от почитатели.

Преди това те танцуваха там, докато се извършваха проби на озвучителната техника за концерта.

Знамена с името на певицата на фона на легендарния плаж се вееха от балконите и прозорците по крайбрежната улица. Търговци продаваха тематични фланелки.

Общо 18 кули с тонколони бяха разположени по протежение на плажа, за да се гарантира, че всички почитатели на Мадона ще чуват добре концерта. Двучасовото ѝ шоу започна в 22:37 часа местно време - с почти 50-минутно закъснение.

Над 3000 полицаи бяха разположени в района на концерта, където Род Стюарт и "Ролинг стоунс" също са привличали милионна публика. Властите използваха стратегия за овладяване на тълпи, прилагана обичайно за новогодишните тържества на открито в Рио, пише Ройтерс.

Градските власти съобщиха, че са инвестирали близо 4 милиона щатски долара в организацията на концерта, а останалите средства са от частни спонсори. Очакванията са приходите в икономиката на Рио от концерта да са около 60 милиона щатски долара.