"Великден сякаш го свързваме безкрайно много с козунака. Едно време обаче българите са правили обредни хлябове на големите празници. Хлябове, които не са били сладки. В различните региони са ги украсявали по различен начин. Имало е символика".
Това разказа в "120 минути" водещата на предаването „Вкусът на България“ Мария Жекова.
"Козунакът е сериозно нововъведение в нашата традиция. Преди това е имало една много голяма палитра от други хлябове. Интересното е, че самата рецепта за тях не е толкова различна, а украсата е различна в различните региони. Има много обредност в това, което се случва – има значение кой меси хляба и кога го прави", разказа Мария Жекова.
Тя припомни, че едно време яйцата са били боядисвани само с естествени багрила. Затова и донесе в студиото на "120 минути" яйца, обагрени с люспи от лук, корен от брош, малко червено вино и лилав морков.
Обредните хлябове се месят от жени - от стопанката на дома или от друга жена в семейството.
„Едно време хората са ядели много хляб, но той е бил много различен от сегашния – хляб с естествена, бавна ферментация. Това, което наричаме хляб с квас. Според мен днешното ни хранене трябва да е съобразено и с настоящия начин на живот. Храната от едно време е за сила, богата на калории, енергийна храна на базата на това, че хората са работили постоянно", казва водещата на "Вкусът на България".
Мария Жекова е на мнение, че хлябът не е вреден, когато е правилно приготвен с чисти, с пълнозърнести брашна. Трябва и да е в правилното количество, съчетано с начина на живот, смята тя.
"Често си мислим, че рецептата е основното нещо. За мен основното нещо са продуктите и техният вкус. Продуктите, поради това, че се подменят сортове и начин на отглеждане, променят своя вкус. Дори и да ги съчетаеш по същия начин, в същите пропорции, когато те не са толкова наситени с вкус, както едно време, трудно ще постигнем същия вкус", каза Мария Жекова.
Ако ни гледате от празничната трапеза, се замислете как начинът, по който празнувате и се чувствате в момента, е резултат от вековна традиция, идваща от религията, но и от българските обичаи.
Мария Жекова – водещата на „Вкусът на България“ по bTV е гост в студиото на "120 минути".
От април 2024 г. „Вкусът на България“ стана поредната сертифицирана екоустойчива, въглеродно неутрална телевизионна продукция в портфолиото на bTV, която се реализира в съответствие с т.нар. зелени практики (Green Filming) с грижа за околната среда и полагa усилия за намаляване на въглеродния си отпечатък. Въвеждането на зелени практики се сертифицира от британската платформа albert, част от BAFTA (British Academy of Film and Television Arts).
Вижте гостуването на Мария Жекова във видеото.