Нощното небе на Вронтадос – град в централната източна част на гръцкия остров Хиос, се озари от светлинни потоци, които се изстрелваха от двете страни на две съперничещи си църкви по време на ежегодната "ракетна война" - стара гръцка великденска традиция, която започва около полунощ в събота.

По време на среднощната служба на православния Великден жителите, присъстващи на богослуженията в две отделни църкви, изстрелват ръчно изработени ракети, наподобяващи фойерверки, по кулите на другата църква, изпускайки хиляди ракети в нощното небе, пише Ройтерс.

Църковните служители на Свети Марко и Панагия Еритиани започват да подреждат ракетите на противоположните хълмове на града, след което ги изстрелват по църквите си, докато вярващите участват във Великденската меса вътре.

Ръчно изработените ракети, направени от сяра и пушек, се подготвят месеци предварително.

Изключително популярният спектакъл, който е атракция за туристите и гостите на Гърция, е спрян за две години поради пандемията COVID-19, но се завръща през 2023 г.

Тази традиция датира от векове. Легендата гласи, че „ракетната война“ се е водила с истински оръдия допреди 1889 г., а след това гърците ползват дървени ракети, пълни с барут.

Облакът от летящи ракети е доста опасен за всички присъстващи и често има леки наранявания или малки пожари. Някои местни дори не одобряват традицията.